Αποκαλυπτικά οικονομικά στοιχεία για τον δήμο Καρύστου

Εξαιρετικά αποκαλυπτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου Καρύστου φέρνει στο φως ο πρώην δήμαρχος Καρύστου κ. Γιώργος Τσολάκης αναλύοντας σε άρθρο του τον Απολογισμό - Ισολογισμό Εναρξης του καλλικρατικού δήμου που επαναψηφίζεται σήμερα το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζω ότι ο Απολογισμός που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία πριν λίγες μέρες καταγγέλθηκε στην Περιφέρεια από την αντιπολίτευση δεδομένου ότι δεν είχαν τηρηθεί οι εκ του νόμου υποχρεωτικές προθεσμίες για την νόμιμη σύκλιση του δημοτικού συμβουλίου.

Ας δούμε λεπτομερώς τι αναλύει ο κ. Τσολάκης :

1. Ο Δήμος Μαρμαρίου στον απολογισμό του 2010 παρουσιάζει υπόλοιπο πληρωτέο 0(μηδέν), ενώ στο μητρώο δεσμεύσεων για την ίδια περίοδο παρουσιάζει υπόλοιπο πληρωτέο ΠΟΕ ποσό 171.139,02€.

2. Στον προϋπολογισμό του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου το 2011 παρουσιάζει οφειλές ΠΟΕ ποσό 3.241.437,87€, ενώ στον ισολογισμό απογραφής έναρξης, που έχει συνταχθεί από τον ορκωτό λογιστή Κο Παπανικολάου αντί της επιτροπής απογραφής όπως όφειλε, παρουσιάζει σύνολο υποχρεώσεων έως 31/12/2010 ποσό 4.718.235,06€. Δηλαδή μια διαφορά 1.476.798,81€. 

3. Στο μητρώο δεσμεύσεων απλήρωτες υποχρεώσεις έως 31/12/2011 παρουσιάζεται σαν σύνολο απλήρωτων υποχρεώσεων ποσό 3.040.639,01€, ενώ στον προϋπολογισμό του 2012 παρουσιάζει υποχρεώσεις έως 31/12/2011 ποσό 3.908.557,22€. Δηλαδή μια διαφορά 867.718,21€. 

4. Στον προϋπολογισμό του 2013 παρουσιάζεται οφειλή ΠΟΕ για το 2012(31/12/2011) ποσό 4.504.568,32€, που δεν έχει καμία σχέση με το ποσό των 3.908.557,22€ που περιέχει ο προϋπολογισμός του 2012, ούτε με το ποσό των 3.040.639,01€ που περιέχει το μητρώο δεσμεύσεων μέχρι 31/12/2011. Δηλαδή για την ίδια χρονική περίοδο 3 διαφορετικά ποσά. 

5. Στον προϋπολογισμό του 2013 που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι μέσα στο 2012 για οφειλές ΠΟΕ, έχουν πληρωθεί 2.515.748,03€. Άρα υπόλοιπο οφειλής για το 2013 1.988.841,29€. Για ποιο λόγο το ποσό του 1.988.841,29€ έφτασε στις 31/12/2012 να είναι 5.431.502,13€

Την τραγική αλήθεια αυτών των αριθμών κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Τα οικονομικά στοιχεία είναι κυριολεκτικά ανεξήγητα και χαώδη. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που δεν υπογράφουν τον Απολογισμό ούτε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής κ. Χάρης Νταλάκας, ούτε ο ορκωτός λογιστής κ. Παπανικολάου. 
Με την υπογραφή του Δημάρχου, του αντιδημάρχου κ Οικονόμου και δύο υπαλλήλων έρχεται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ο Απολογισμός που καθυστέρησε 2 ολόκληρα χρόνια και τελικά δεν υιοθετείται από τους άμεσα αρμόδιους κ. Νταλάκα και κ. Παπανικολάου. Δεν γνωρίζω ποιός δημοτικός σύμβουλος θα είναι αυτός που θα θελήσει να παραβλέψει την αλήθεια και να ταχθεί παραταξιακά υπέρ μιας χαώδους οικονομικής κατάστασης. Ομως όποιος το κάνει θα έχει τις δικές του ευθύνες σε οιονδήποτε έλεγχο επί αυτών των οικονομικών στοιχείων.
Παρεπιπτόντως πρέπει να αναφέρω για την προσφιλή δικαιολογία της "κούτας" τιμολογίων του πρώην δήμου Στυρέων ότι εμείς δεν τηρούσαμε τα τιμολόγια σε κούτες αλλά σε κλασσέρ της υπηρεσίας. Πώς έφτασε αυτή η υπηρεσία να καταλήξει σε "κούτες" περιφερόμενες δεν μπορώ να καταλάβω. Οπως επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ ζήτησα να με καλέσουν να αναγνωρίσω τις οφειλές του δήμου Στυρέων δεν το έκαναν ποτέ. Οποιος δημιούργησε μια "κούτα" στη θέση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Στυρέων έχει βαρύτατες ευθύνες.
Οι "κούτες" και τα χύμα τιμολόγια κλπ βολεύουν όσους έχουν να "βολέψουν" κι άλλα "απέξω". Αλλιώς θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί νομίμως όλα και να είχαν παραδοθεί και παραληφθεί επισήμως. Μήπως δικαίως μίλησε για "ανεπρόκοπους" λοιπόν ο κ. Ραβιόλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο;
Ποτέ δεν κατάλαβα επίσης όλα αυτά τα χωματουργικά έργα που έγιναν προεκλογικά στον Καφηρέα με εντολή του δημάρχου (τότε) Μαρμαρίου, χωρίς να έχουν καμμιά νομιμότητα, πώς πληρώθηκαν εκ των υστέρων από τον καλλικρατικό δήμο. 
Γιατί εγώ ως δήμαρχος Στυρέων δεν διανοήθηκα καν να στείλω μηχανήματα ν' ανοίξουν δρόμους στον Καφηρέα για να μαζέψω ψήφους αλλά ο δήμαρχος Μαρμαρίου το έκανε όπως γνωρίζουμε όλοι; Πού και πώς κόπηκαν αυτά τα τιμολόγια; Μπήκαν άραγε κι αυτά σε καμμιά "κούτα;"
Δεν κατάλαβα αν ο ταμίας του δήμου Μαρμαρίου είχε κλείσει το ταμείο του στις 31/12/2010 ή το τακτοποιούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2011 παραμένοντας στη θέση του στη ΔΟΥ Καρύστου. 
Αντίθετα όμως το ότι αφαιρέθηκαν οι σφραγίδες και κάθε οικονομικό στοιχείο από τους αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου Στυρέων στους οποίους απαγορεύθηκε κάθε οικονομική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους αμέσως μόλις η νέα δημοτική αρχή μπήκε στο δημαρχείο Στύρων στις 3/1/2011, δεν το αρνήθηκε κανείς. Οπως επίσης κανείς δεν αρνήθηκε ότι το πρωτόκολλο του δήμου Στυρέων το "κατέσχεσε" παράνομα και αυθαίρετα ο δήμαρχος Μαρμαρίου στις 31.12.2010 χωρίς καμμιά αρμοδιότητα κατά την απουσία μου. 
Δεν κατάλαβα γιατί ενώ κατήγγειλα στην Περιφέρεια το θέμα του ψευδούς απολογισμού Μαρμαρίου έτους 2010 που εμφάνιζε μηδενικές οφειλές ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου απάντησε στην Περιφέρεια ότι δεν γνωρίζω απλή αριθμητική και προχώρησε σε παράνομη διόρθωση της απόφασης χωρίς να την περάσει ξανά από το δημοτικό συμβούλιο ισχυριζόμενος ότι έγινε λάθος στην στήλη καθώς ήταν χειρόγραφη.....Δεν γνωρίζει ο Πρόεδρος τις σοβαρότατες ευθύνες του γι' αυτό το θέμα;  
Αν ξέρω ή όχι απλή αριθμητική δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι όταν λές ότι έχεις μηδενικά χρέη πώς εμφανίζεις αργότερα 170.000 σε απλήρωτα τιμολόγια και άνω των 450.000 ευρώ σε δάνεια (που εγώ ανακάλυψα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) για το δήμο Μαρμαρίου;
Γιατί αν ο δήμος Μαρμαρίου ισχυρίζονται ότι "είχε να λάβει" από ΑΠΕ και άλλα έσοδα και θα αποπλήρωνε δήθεν τα χρέη του και ο δήμος Στυρέων "είχε να λάβει" και μάλιστα περισσότερα. Πόσα εισέπραξαν από οφειλόμενα του δήμου Στυρέων μέχρι σήμερα από όλες τις πηγές και τους παρακρατηθέντες πόρους και τι έγιναν αυτά;
Τι γίνονται τα έσοδα από τις ΑΠΕ του δήμου Στυρέων; Πάνε σε έργα της περιοχής; Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούνται σε έργα για τη δημοτική ενότητα Στυρέων;
Πώς έγιναν τα γεφύρια μέσα στα ρέματα χωρίς καμμιά νομιμότητα;
Πώς πρώτα γίνονται τα έργα και μετά μπαίνουν στο τεχνικό πρόγραμμα του επομένου έτους; 
Πώς στρώθηκε τόσο μπετόν σε ολόκληρη την παραλία Αλμυροποτάμου χωρίς καμμιά νομιμότητα; Πώς το δημοτικό γκρέιντερ  Στύρων- Μαρμαρίου βρίσκεται επί 2,5 χρόνια στο συνεργείο και χρησιμοποιούν ιδιώτες σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα; 
Πώς δεν μπορούν να πληρωθούν απλές προμήθειες του πρώην δήμου Στυρέων όπως οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης; Τους λείπει η υπογραφή μου; Πώς δεν πληρώθηκαν οι μελέτες του Σχεδίου Πόλης Νέων Στύρων; Τι τους έλειπε; Ποιός φέρει την ευθύνη για όλα αυτά; Οσους θέλουμε πληρώνουμε και όσους δεν θέλουμε δεν πληρώνουμε !
Πού πάνε τόσα καύσιμα του δήμου Καρύστου που ούτε ο τριπλάσιος δήμος Κύμης Αλιβερίου δεν ξοδεύει; 
Πώς ανατίθεται επί 2 και πλέον χρόνια η προμήθεια καυσίμων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με απευθείας ανάθεση σε στενά συγγενικά πρόσωπα μέλους της Οικονομικής Επιτροπής κατά παράβαση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζει ακριβώς πότε απαγορεύεται κάτι τέτοιο;
Δεν κατάλαβα γιατί ενώ από το Φεβρουάριο 2012 έχω ζητήσει εγγράφως τα οικονομικά στοιχεία του πρώην δήμου Στυρέων ουδεμία απάντηση μου δόθηκε μέχρι σήμερα επί ένα ολόκληρο χρόνο.
Δεν κατάλαβα επίσης γιατί οι ορκωτοί λογιστές που με τόση βιασύνη έβαλαν δεν προχώρησαν σε καμμιά διασταύρωση στοιχείων, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην έκθεσή τους, αλλά αρκέστηκαν σε στοιχεία που παραχώρησε ο δήμος Καρύστου;
Πέρα όμως από τον δήμο Στυρέων πώς θα αιτιολογήσουν τα εκατομμύρια οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα;
Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να σκεφθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι μπροστά στο οικονομικό αλλαλούμ του δήμου Καρύστου.
Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα.
Καθόσον με αφορά ενημερώνω ότι αρχίζει δεύτερος κύκλος μηνύσεων και αγωγών κατά παντός υπεύθυνου αιρετού ή υπαλλήλου για ψευδή στοιχεία που αφορούν τον δήμο Στυρέων αλλά και κατά παντός άλλου που θα υιοθετήσει τέτοια στοιχεία. 
Τόσο απλά.
Ας κάνει ο καθένας λοιπόν το λογαριασμό του !!! 

Αρθρο κ. Τσολάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"