Ανακαλέστε τώρα την άδικη απόφαση για το 1.200.000 του Ταμείου Μολυβιάτη


Μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους δημότες των Στύρων και την κινητοποίηση των φορέων για την απόφαση 141/2013 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να διαθέσει 1.200.000 ευρώ του Ταμείου Μολυβιάτη σε έργα όχι των πυρόπληκτων Στύρων αλλά στους ... Στουππαίους και το Δρυμάρι (που ως γνωστόν δεν κάηκαν) οφείλω, ως πρώην δήμαρχος του πυρόπληκτου δήμου Στυρέων,  να παρέμβω για μια ακόμα φορά, όπως το έκανα και στην Κάρυστο στις 8 Αυγούστου 2013, δημόσια και ευθαρσώς, ενώπιον του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά,αλλά και ενώπιον κάθε άλλης αρμόδιας διοικητικής και δικαστικής αρχής για την άμεση άρση της άδικης και παράλογης αυτής απόφασης της Περιφέρειας.
Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να επιχορηγηθεί ο δήμος Καρύστου από το Ταμείο Μολυβιάτη με ένα τέτοιο κονδύλι 1.200.000 ευρώ, εν μέσω της τεράστις οικονομικής κρίσης που ζούμε, για έργα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Καρύστου για τους Στουππαίους και το Δρυμάρι του πρώην δήμου Μαρμαρίου, περιοχές που όχι μόνο δεν επλήγησαν από τις φωτιές του 2007 αλλά ούτε καταγράφηκε ποτέ η παραμικρή ζημιά.
Μπορεί κάποιοι να κήρυξαν πυρόπληκτο το ΔΔ Στουππαίων και Μαρμαρίου το 2007 αλλά όλοι ξέρουμε την πραγματικότητα. Η φωτιά δεν πέρασε ποτέ τα όρια των Στύρων και δεν καταγράφηκαν ζημιές στο τότε δήμο Μαρμαρίου !!!
Οταν λοιπόν ο πρώην δήμος Στυρέων αδικείται σήμερα τόσο κατάφωρα, τόσο παράλογα και τόσο προκλητικά και χάνει τα χρήματα που δικαιωματικά του ανήκουν κανείς από μας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός και να αδιαφορήσει.
Ο Καλλικράτης δείχνει για άλλη μια φορά τις τεράστιες αδυναμίες του σαν διοικητικό σύστημα και επιτρέπει την χρήση κονδυλίων και ωφελημάτων άλλων δήμων σε άλλους που απλά συνενώθηκαν και όποιος "πρόλαβε τον Κύριο οίδε" (οίδε = γνώρισε) με αποτέλεσμα εκείνα τα έρημα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη να χρησιμοποιούνται από άλλους σε άλλους....για ζημιές που ουδέποτε έπαθαν σε ένα κράτος που αν και δηλώνει ότι θέλει να εφαρμόσει την διαφάνεια και την δικαιοσύνη κάνει κατάφωρες, κραυγαλέες, τρομερές αδικίες !!! 
Ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής Καρύστου ότι πρότειναν αυτά τα έργα διότι δήμος Στυρέων δεν είχε ώριμες μελέτες για έργα στην πυρόπληκτη περιοχή Στύρων είναι ΨΕΥΔΗΣ.
Υπάρχουν ώριμες, εγκεκριμένες από την ΤΥΔΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο Στυρέων 3 (τρεις) ολοκληρωμένες μελέτες οδοποιϊας για έργα ύψους 1.800.000 ευρώ :
1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΣΤΥΡΩΝ (οδοποϊας - περιβαλλοντική) από Ι. Γούτα, Μ. Σανοζίδου
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΊΑ ΝΕΩΝ ΣΤΥΡΩΝ (ομοίως ως άνω)
3.ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΑ ΑΛΜΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΜΕΣΟΧΩΡΙΩΝ (ομοίως ως άνω)
Τις μελέτες αυτές μάλιστα τις επικαιροποίησε πρόσφατα το δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με τις υπ' αριθμ. 265, 266 και 267 αποφάσεις του 2013. Αν δεν ήταν εγκεκριμένες και ώριμες οι μελέτες πώς θα ζητούσε την επικαιροποίησή τους το Δ.Σ. Καρύστου;
Ποιός κοροϊδεύει ποιον λοιπόν;
Εκτός λοιπόν του ότι αγνοήθηκαν οι έτοιμες μελέτες του πρώην δήμου Στυρέων η Δημοτική Αρχή Καρύστου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου αυθαίρετα εισηγήθηκε στην Περιφέρεια τα δύο έργα για Στουππαίους και Δρυμάρι ύψους 1.200.000 ευρώ. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει τέτοια απόφαση θα τη βλέπαμε στη Διαύγεια και κάποιος θα είχε προτείνει τουλάχιστον τα μισά χρήματα να πήγαιναν σε έργα των Στύρων. 
Η Περιφέρεια όμως για να εντάξει τα έργα δεν ώφειλε να ζητήσει την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου; Ετσι με την εισήγηση ενός απλού δημάρχου πάει τόσα λεφτά στο ....χωριό του δημάρχου και στο....Δρυμάρι; Αλήθεια πού είναι το Δρυμάρι και πόσοι κάτοικοι ζουν εκεί;
Οταν έθεσα το θέμα στον Περιφερειάρχη κατά την επίσκεψή του στην Κάρυστο στις 8/8/2013 εμφανώς αμήχανος δήλωσε "εντάξαμε ότι μας έστειλε ο δήμος". Τον ρώτησα τότε : "ο δήμος ή ο δήμαρχος;" και ο κ. Περγαντάς δεν απάντησε ενώ ο δήμαρχος Καρύστου άρχισε τα γνωστά του "δεν θα απολογηθώ σε σένα κλπ κλπ" . 
Στην συνεδρίαση αυτή, με πολλή σιγουριά, η ειδική σύμβουλος του κ. Μανώλη η κ. Αθηνά Βερούχη μου είπε σε ελαφρώς απαξιωτικό τόνο : "Τα Στύρα δεν είχαν έτοιμες μελέτες"!!!!
Ηξερε δηλαδή η νεαρά καρυστινή κυρία Βερούχη ότι ο πρώην δήμος Στυρέων δεν είχε ώριμες μελέτες για να εντάξει ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, το είχε ψάξει το θέμα, δεν είχε βρει τις μελέτες και το δήλωνε κιόλας στην πρώην δήμαρχο!!!
Είναι να τρελλαίνεσαι δηλαδή....
Βέβαια η δημοτική αρχή Καρύστου που δεν έκανε παράδοση και παραλαβή του πρώην δήμου Στυρέων είναι φυσικό να μη γνωρίζει τι παρέλαβε... αλλά αν εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν μελέτες για τα πυρόπληκτα στον πρώην δήμο Στυρέων τότε πολύ απλά κι εγώ θα υποβάλλω μήνυση στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καρύστου και τον Προϊστάμενό της για όσα εισηγείται στον δήμαρχο κι ας βρουν την άκρη μεταξύ τους.... !!! Ποιός ξέχασε τις μελέτες του δήμου Στυρέων ή ποιός ξέχασε να τις αναφέρει .....
Δεν θα μιλήσω ούτε για την σημερινή Αντιδήμαρχο Στύρων Παγώνα Τζαβάρα που δεν διεκδίκησε για τα Στύρα ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη ούτε καν όταν το έμαθε έστω εκ των υστέρων, ούτε για τους άλλους συμβούλους συμπολίτευσης των Στύρων και ειδικά τον κ. Γκότση πρώην αντιδήμαρχό μου, που δεν είχαν το θάρρος ούτε καν να με κοιτάξουν στα μάτια όταν με είδαν στη σύσκεψη στην Κάρυστο στις 8/8/2013 να διεκδικώ για τα Στύρα αυτά που τους ανήκουν... αυτό που έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι !!!
Ας τους κρίνουν οι δημότες και η συνείδησή τους αφού επιτρέπουν έτσι να πεταχτούν τόσα λεφτά ...
Σαν να μην έφτανε αυτό κάποιοι τα βάζουν τώρα και με την αντιπολίτευση που ζητάει στοιχεία... και ειδικά με τον κ.Λέκα πρώην δήμαρχο Στυρέων. Αλλο πολιτική αντιπαράθεση κύριοι κι άλλο η αλήθεια.
Οταν λοιπόν έθεσα το θέμα στον κ. Περγαντά τον Αύγουστο ενώπιον όλων εκείνος, προσπαθώντας να μπαλώσει τα πράγματα γιατί προφανώς κατάλαβε, μου είπε ότι από τις εκπτώσεις των έργων που θα γίνουν στους Στουππαίους και το Δρυμάρι θα γίνει και κάποιο έργο στα Στύρα!
Οχι κύριε Περγαντά !!! Τα Στύρα που κάηκαν ολοσχερώς δεν ζητιανεύουν τα ψίχουλα που ..θα .. περισσέψουν από τους Στουππαίους και το Δρυμάρι που δεν κάηκαν!!! Αυτό οφείλετε να το καταλάβετε πλέον. 
Το τι καταστροφή υπέστησαν τα Στύρα το ξέρουν οι κάτοικοι, το ξέρει ο κ. Μπουραντάς πρώην Νομάρχης που στάθηκε δίπλα μας, ο κ. Σκορδάς τότε Περιφερειάρχης και σήμερα Υφυπουργός Ανάπτυξης που τόσο μας βοήθησε και του το αναγνωρίζουμε πάντα, ο κ. Λιάσκος τότε βουλευτής και σήμερα Γενικός Γραμματέας Τουρισμού που ήρθε νύχτα στα Στύρα προς τιμήν του και παραλίγο να καεί με το αυτοκίνητό του, ο κ. Μαρκόπουλος τότε βουλευτής που τόσο μας στήριξε, ο κ. Κεδίκογλου τότε βουλευτής και σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος που μας επισκέφθηκε αμέσως, ο τότε αρχηγός του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος που περιέγραψε γλαφυρά την καταστροφή των Στύρων στη Βουλή, το κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε με επικεφαλής τον βουλευτή Εύβοιας κ. Μαρίνο που μας επισκέφθηκαν με ζωηρό ενδιαφέρον και όλοι οι επίσημοι φορείς Πυροσβεστική,ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΛΓΑ, Μετσόβειο Πολυτεχνείο κλπ. που κατέγραψαν τις ζημιές μας. 
Ολους τους είδαμε τότε στα Στύρα, όλοι βοήθησαν, όλοι συνεργάστηκαν μαζί μας, εκτός βεβαίως του μεγάλου απόντα ... του δημάρχου Μαρμαρίου !
Αλλά και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συγκάλεσε σύσκεψη όλων των πυρόπληκτων δημάρχων της Εύβοιας στα Στύρα δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην τεράστια καταστροφή των Στύρων και συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αείμνηστο Αθανάσιο Νάκο που τόσα έκανε για τα Στύρα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ δήμαρχο της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη και κλιμάκιο της ΚΕΔΚΕ και όλους τους βουλευτές του νομού μας και τον Νομάρχη έδωσε άμεσες οδηγίες για την αποκατάσταση των ζημιών και υποσχέθηκε τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη να πάνε στους πραγματικά πληγέντες και ότι το θέμα της αποκατάστασης το έχει αναλάβει προσωπικά.
Το δικό μου αρχείο είναι γεμάτο έγγραφα με τα οποία ενημερώναμε για τις ζημιές μας αναλυτικά όλες τις υπηρεσίες. Μπορούν όλοι να το ισχυριστούν αυτό;


Με ποιο δικαίωμα λοιπόν, σήμερα 6 χρόνια μετά, με την απόφαση 141/2013 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χωρίς να εξετάσει τις συνθήκες και τις ανάγκες, με μια απλή εισήγηση ενός δημάρχου που βρήκε την ευκαιρία να κάνει έργα στο χωριό του, "πετάει" 1.200.000 ευρώ, σε εποχή τέτοιας οικονομικής κρίσης, σε έργα που δεν αφορούν πραγματικά πυρόπληκτα μέρη;

Και για να δούμε τα πραγματικά στοιχεία της εποχής επίσημα σας ενημερώνω ότι :
Ο Δήμος Στυρέων κηρύχθηκε πυρόπληκτος λόγω των εκτεταμένων καταστροφικών πυρκαγιών και της πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής που υπέστη το καλοκαίρι του 2007 με το ΦΕΚ 1744 της 31ης Αυγούστου 2007.
Με το ίδιο ΦΕΚ -κατά εντελώς παράδοξο τρόπο- κηρύχθηκαν πυρόπληκτα και τα δημοτικά διαμερίσματα Στουππαίων και Μαρμαρίου του όμορου Δήμου Μαρμαρίου, τα οποία όχι μόνο δεν κάηκαν αλλά η φωτιά δεν προσήγγισε καν τα όριά τους...... 
Ολοι το ξέραμε τότε αυτό, από τον Νομάρχη κ. Μπουραντά μέχρι και τον τελευταίο αυτοδιοικητικό αλλά οι ζημιές και τα προβλήματα της Εύβοιας ήταν τόσο μεγάλα που ουδείς εξ ημών ασχολήθηκε ή είχε καιρό να ασχοληθεί με το πώς και γιατί κηρύχθηκαν πυρόπληκτα αυτά τα δύο δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Μαρμαρίου. Είχαμε όλοι να κλείσουμε τις δικές μας πληγές.... 
Υπάρχει όμως και η "Εκθεση Απολογισμού των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Εύβοια" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του WWF Ελλάδος που εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 και η οποία έγινε με λήψη δορυφορικής εικόνας από την Βρετανική Εταιρεία Δορυφορικών Δεδομένων DMCII που παραχώρησε δωρεάν δορυφορικά στοιχεία υψηλής ευκρίνειας οριοθετεί τις πυρκαγιές αυτές με σαφήνεια και επιστημονική ακρίβεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. 
Αυτές είναι λοιπόν οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007.


Ας δούμε τι δείχνει και τι λέει ο Απολογισμός της καταστροφής για το νότιο μέτωπο των πυρκαγιών και την περιοχή Στύρων :




Αυτά τα στοιχεία έπρεπε να έχει ζητήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Μολυβιάτη και όχι το σημείωμα ενός δημάρχου. Αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και χάρτες των περιοχών που κάηκαν !!!
Επειδή δεν το έκανε έχει τις δικές της ευθύνες στο πού πάνε αυτά τα λεφτά !! 
Παρά την παρέμβασή μου στις 8/8/2013 στην σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Στερεάς η Περιφέρεια κωφεύει και δεν έκανε καμμιά ενέργεια μέχρι σήμερα.....
Η δική μας υποχρέωση είναι να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν !!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"