Προκάτ στο νεοκλασσικό ;

Δημαρχείο Καρύστου όψη από τη θάλασσα

Ζωηρές αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια να τοποθετηθεί μια προκάτ αίθουσα στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Καρύστου το οποίο, σημειωτέον, είναι ένα από τα ωραιότερα δημόσια νεοκλασσικά κτίρια της Εύβοιας.
Οι αντιδράσεις μάλιστα έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν οποιαδήποτε εργασία και λίγο έλειψε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, όπως μου είπαν. Τελικά η τοποθέτηση δεν έγινε.
Το ποιός έδωσε την εντολή να τοποθετηθεί η προκάτ αίθουσα δεν είναι ξεκάθαρο και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Ολοι οι αρμόδιοι εκεί είναι συνυπεύθυνοι λίγο ή πολύ, αφού κανείς δεν εμπόδισε αυτή τη διαδικασία που - αν τελικά εφαρμοζόταν - θα ήταν 1) παράνομη πολεοδομικά και 2) θα εστερείτο στοιχειώδους καλαισθησίας και σεβασμού στο νεοκλασσικό κόσμημα που λέγεται δημαρχείο Καρύστου.
Καμμιά παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στο κτίριο αυτό ει μη μόνο με μελέτη και σχετικές εγκρίσεις.
Καλύτερα λοιπόν να μη θυμηθούμε τις "παρεμβάσεις" των πρώτων μηνών του 2011 που έκανε η δημοτική αρχή για να "φρεσκάρει" το Δημαρχείο Καρύστου.  
Αν δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι ας δούμε τι γράφει ο οδηγός Evia Guide για την Κάρυστο. Το μεταφέρω αυτούσιο.
"Η Κάρυστος αποτελεί αστικό κέντρο της νότιας Εύβοιας και τη νοτιότερη πόλη του νησιού. Απέχει οδικώς 120 χλμ. από την Χαλκίδα και μόλις 1 ώρα με το πλοίο από Ραφήνα διαμέσου της πόλης του Μαρμαρίου.  Πόλη με μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια. "
Σκέπτομαι ότι αν ένας Δήμος προσπαθεί να επιλύσει ένα πρόβλημά του προχωρώντας σε  πολεοδομική παράβαση τότε τι να κάνει ο απλός δημότης που θέλει να βγάλει "στη ζούλα" μια βεράντα, ένα στέγαστρο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό; 
Την αδιαφορία τους όμως για τα δημόσια νεοκλασσικά κτίρια την έχουν αποδείξει περίτρανα στο δημόσιο διόρωφο νεοκλασσικό (και μάλιστα πέτρινο) κτίριο που αγοράσαμε το 2007 στα Στύρα και το παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή με εγκεκριμένες μελέτες και πολεοδομική άδεια δόμησης για Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο και μέχρι σήμερα ούτε την πόρτα δεν σκέφτηκαν να επισκευάσουν για να μην μπαίνουν μέσα ζώα και διάφοροι για τις "ανάγκες" τους στην πλατεία των Στύρων. Και παρότι τους το επεσήμανα με ανοιχτή και δημόσια επιστολή στο διαδίκτυο, δεν φαίνεται να τους απασχολεί καθόλου ότι το κτίριο καταρρέει από εγκατάλειψη ενώ είναι δημόσια περιουσία για την οποία είναι υπεύθυνοι.
Εύλογα όμως δημιουργείται η απορία. Πώς οι σύμβουλοι Καρύστου και μάλιστα οι "γέννημα θρέμμα" θα έβλεπαν ένα προκάτ μέσα την αυλή του νεοκλασσικού δημαρχείου Καρύστου;
Τα προβλήματα χώρου για την στέγαση των υπηρεσιών ας τα σκέφτονταν νωρίτερα οι αρμόδιοι αφού ήδη έχουν μετατρέψει την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου σε γραφείο και το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει εκτός έδρας. Αλήθεια τι λέει η Περιφέρεια που ακόμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο εκτός έδρας του Δήμου; Γιατί αυτό το μείζον ζήτημα παραμένει σε απαράδεκτη εκκρεμότητα;
Απορώ μάλιστα, η αντιπολίτευση και εκ της συμπολίτευσης όσοι γνωρίζουν τους νόμους, πώς το ανέχονται ακόμα; Ολο και κάποιος θα ασχοληθεί βέβαια .....
Και μη μου πει κανείς τη γνωστή καραμέλλα "δεν έχουμε λεφτά" γιατί.........
Για να δίνουμε π.χ. 3.000 ευρώ για να "επισκευαστεί" ένα (ο θεός να το κάνει) "άγαλμα" από τσιμέντο στον Μπούρο και (μάλιστα σε αλλοδαπούς εργολάβους με απόφαση δημάρχου) έχουμε λεφτά ενώ... για να νοικιάσουμε στοιχειωδώς μια ή δύο αίθουσες για να στεγάσουμε ευπρεπώς τους υπαλλήλους που είναι ο ένας στο κεφάλι του άλλου και το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει εντός έδρας του δήμου.... δεν έχουμε λεφτά !!!
Κι αν πάλι δεν έχουμε ......ε ... ας κόψουμε λίγο τα καύσιμα .... Κουβέιτ και Μπαχρέιν το κάναμε εκεί κάτω !!!!!!


Σχόλια

  1. Γειά σας κ Μούτσου. Παρατηρησα την επισκευη του γελοιου αγαλματος του δήθεν Κενταύρου με την νυμφη..Αλήθεια εδωσε ο Δημαρχος 3.000€, για να να αποδειξει τι; Μηπως για να το παρουσιασει σαν αρχαίο; Δεν πάμε καλα. Θα μπορουσε κάλλιστα να στειλει μιαν επιστολή στον υπαρχηγο ΓΕΝ - Θα του μιλησω σχετικα- να ζητήσει να του δωσουν εντελως δωρεάν ακομη να αναλάβουν καιτην μεταφορα με πλοιο, καποιου ναυτικού όπλου κάποιας άγκυρας ή οτιδηποτε άλλου εχει σχεση με θάλασσα στην συγκεκριμένη θέση. Σε οτι αφορα το λυόμενο αυθαιρετο για το οποιο μαθαινω τωρα απο εσας, καλα εκαναν και το εβγαλαν.. Όμως το λυώμενο που στεγαζει την 6η ταξη του Β' Δημοτικου στα Καλύβια, ποιος θα βρεθει να το πεταξει στα σκουπίδια και να αξιοποιησει έστω τον μισό χωρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τις ανάγκες του σχολειου; Δεν μοιαζει με εκτρωμα ενα λυόμενο από λαμαρινα μεσα σε ενα προαυλιο πετρόχτιστου ανακαινισμένου κτιρίου, στο οποιο εμαθε τα πρωτα του γραμματα ακομη και ο πατερας μου, 90 ετων σήμερα; - (Ποσο μαλλον εγω και τ αδελφια μου!)
    Αντώνης Κ. Γκιβίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχετε απόλυτο δίκιο κύριε Γκιβίση !!!
    Για το σχολείο των Καλυβίων και για όλα τα άλλα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"