Σοβαρός προβληματισμός για τις προτάσεις μεταφοράς της ΔΟΥ Καρύστου


Είναι πλέον σαφές και κατανοητό από όλους ότι η υπόθεση της ΔΟΥ Καρύστου αντιμετωπίστηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής Καρύστου με προχειρότητα, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία. Προφανώς η παραμονή της ΔΟΥ στην Κάρυστο είχε φανεί εξ αρχής χαμένη υπόθεση και καμμιά κινητοποίηση δεν έγινε εγκαίρως.
Ετσι, κατόπιν εορτής, και όταν πλέον η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο συγκεκριμένων ΔΟΥ έγινε τετελεσμένο γεγονός, τότε θυμήθηκαν να  κινητοποιήσουν τον κόσμο, να χτίσουν την πόρτα με τούβλα, να κλείσουν τα σχολεία και να ζει ακόμα ολόκληρη η περιοχή στο ρυθμό του λαϊκισμού και των γνωστών υπερβολών που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά.
Την άποψή μου την είπα και γραπτώς προ ολίγων ημερών : "Τώωωωρα....χαιρετίσματα".
Πρέπει να προλαμβάνεις αντί να θεραπεύεις, πολύ περισσότερο όταν είναι σαφές ότι δεν υπάρχει η "θεραπεία" που σου αρέσει. Αυτό όμως προϋποθέτει προνοητικότητα και οργάνωση και δυστυχώς αυτή δεν υπήρξε. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει η αλήθεια είναι αυτή. 
Οταν προτάθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Γιοκάλειο να μεταφερθεί μια ενιαία ΔΟΥ Κύμης - Καρύστου στο Δημοτικό Κατάστημα Κριεζών η πρόταση αντιμετωπίστηκε με τις συνήθεις κραυγές και τις οργίλες αντιδράσεις μιας γνωστής "κερκίδας" που έχει σχηματιστεί στην Κάρυστο, χωρίς καν να σκεφθεί η Δημοτική Αρχή ότι θα ώφειλε να έχει σαν άσσο στο μανίκι της μια σοβαρή εναλλακτική λύση εάν η κυβέρνηση επέμενε στις αποφάσεις της. Και η εναλλακτική λύση ήταν αυτή που ακούστηκε τότε και απορρίφθηκε.
Οταν στις αρχές Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Εύβοιας για το θέμα αυτό ποια ήταν η επίσημη θέση του Δήμου Καρύστου; Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Καρύστου δεν παρέστη. Γιατί; Και εφόσον δεν παρέστη πώς και από ποιον εκπροσωπήθηκε; Η αντιδήμαρχος Μαρία Κιούκη που τον εκπροσώπησε δεν είχε καμμιά προηγούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία για την διαχείρηση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Θα μπορούσε βέβαια να καταθέσει υπόμνημα με τις έγγραφες απόψεις του Δήμου Καρύστου, αλλά ούτε αυτό έγινε.
Το να λέμε "Θέλουμε τη ΔΟΥ στην Κάρυστο για να κατεβαίνουν οι κάτοικοι από τα χωριά να ψωνίζουν και στα μαγαζιά" δεν μπορεί να είναι επιχείρημα.
Συνεπώς, απόντος του Δημάρχου και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς δήμου η εκπροσώπηση του Δήμου Καρύστου στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου για την τύχη των ΔΟΥ της Εύβοιας, ήταν ανύπαρκτη ουσιαστικά.
Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες και να πούμε ότι η Επιτροπή που συνεστήθη πήγε στην Αθήνα αλλά δεν είδε τον Υπουργό Οικονομικών. Επέστρεψαν όμως θριαμβολογώντας λέγοντας ότι θα γίνει Φορολογικό ΚΕΠ στην Κάρυστο κάτι που το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών το είχε ανακοινώσει από τον Νοέμβριο και δεν ήταν επομένως επίτευγμα της Επιτροπής. 
Μέσα σε αυτό το γενικό ορυμαγδό που συμβαίνει γύρω μας με την κατάργηση και συρρίκνωση τόσων υπηρεσιών που έχει επιβάλλει η Τρόικα σε ολόκληρη τη χώρα είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει μια Δημοτική Αρχή ότι αρκεί να πάρει κάποια στιγμή απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να κλείσει τους δρόμους ή να κλείσουν τα καταστήματα της πόλης για να διατηρηθούν κάποιες υπηρεσίες στο απυρόβλητο όταν μάλιστα οι υπηρεσίες αυτές για την κεντρική διοίκηση θεωρούνται μικρές και περιφερειακές και καμμιά έγκαιρη κινητοποίηση δεν έχει γίνει για την προστασία τους.
Εξάλλου είναι σαφές ότι η δημιουργία Φορολογικού Κέντρου (ΚΕΦ) στην Κάρυστο που έχει ήδη προαναγγελθεί θα εξυπηρετήσει τους φορολογούμενους εφόσον όλες οι διαδικασίες πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Επομένως ο μεγάλος αριθμός των φορολογουμένων πολιτών θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΦ και μόνο κάποιες πολύ ειδικές ή μεμονωμένες υπηρεσίες θα παρέχονται πλέον από τις ΔΟΥ και κυρίως για τους λογιστές - φοροτεχνικούς.
Διάβασα την επιστολή του Δημάρχου Καρύστου προς τον Δήμαρχο Κύμης στην οποία του λέει εν ολίγοις...."αγαπητέ συνάδελφε στήριξε την άποψη να πάει η ΔΟΥ σε κτίριο της επαρχιακής οδού Λεπούρων - Καρύστου (βλέπε Στύρα ή και Κριεζά)....αλλιώς τα μαζεύουμε εμείς και πάμε Χαλκίδα"
Και ο Δήμαρχος Κύμης απάντησε πολύ φυσιολογικά και ευγενέστατα "Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να πάτε στη Χαλκίδα και εύχομαι να κάνετε το καλύτερο για τον τόπο σας".
Δεν ξέρω ποιός συμβούλεψε το δήμαρχο Καρύστου να απευθύνει τέτοια επιστολή....Επιστολές και συννενοήσεις έπρεπε να γίνουν πριν τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο. Τότε που μπορούσε πραγματικά να διεκδικηθεί και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για την Κάρυστο γιατί όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά τότε στο τραπέζι. 
Και μετά από αυτά τα μοναδικά σε πρωτοτυπία συμβάντα ήρθε ξανά χτες το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου και ετέθη ως εξής : "Προτείνουμε τη μεταφορά της ΔΟΥ στο δημαρχείο Στύρων" ή στα Κριεζά/Αλιβέρι και αν δεν είναι κανένα απ' αυτά κατάλληλο κτίριο πάμε στη Χαλκίδα". Στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται με απλά λόγια :" Συνεχίζεται η κατάληψη και περιμένουμε το Υπουργείο να ελέγξει τα κτίρια (των Στύρων και ενδεχομένως και άλλα) στο οδικό άξονα και να μας πει αν είναι κατάλληλα....". Αλλη κεραμίδα αυτή!
Εύλογα διερωτάται κανείς τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης - Αλιβερίου έχει ομόφωνα αποφασίσει την παραμονή της ΔΟΥ στην Κύμη για ποια άλλα κτίρια κάνει λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου; Η επιστολή Θωμά είναι σαφής. 
Από την άλλη πλευρά όμως πώς το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου προτείνει το δημαρχείο Στύρων για την μεταφορά της ΔΟΥ;
Δηλαδή θα παραχωρηθεί ένα τελειότατο δημοτικό κτίριο, με πλήρη εξοπλισμό και υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με την μοναδική αίθουσα συνεδριάσεων ολόκληρου του Δήμου και με επανδρωμένες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των δημοτών Στυρέων και θα δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών;
Από πότε παραχωρούμε δημοτική περιουσία για την εξυπηρέτηση των επιταγών της Τρόικας; 
Το παράδειγμα ενός παλαιού προέδρου Στύρων που παρεχώρησε το κτίριο του Ειρηνοδικείου Στύρων  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης -και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού - είναι μελανή σελίδα στην απεμπόληση των δικαιωμάτων του δήμου. Πάμε να κάνουμε το ίδιο;
Τα Δημαρχεία είναι τα σημεία αναφοράς ενός τόπου και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να έχει τέτοια μοίρα το Δημαρχείο Στύρων, ένα κτίριο που ανηγέρθη με δημοτικές δαπάνες και το οποίο σήμερα δεν είναι κλειστό αλλά βρίσκεται σε λειτουργία. Δηλαδή δεν φτάνει ο Καλλικράτης που ισοπέδωσε τα πάντα πρέπει μόνοι μας να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας;
Γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Καρύστου ποιές υπηρεσίες στεγάζονται στο δημαρχείο Στύρων; Επειδή δεν είδα να αναφέρεται πουθενά τους ενημερώνω ότι στο δημαρχείο Στυρέων στεγάζεται το ΚΕΠ Στύρων με 2 μονίμους υπαλλήλους, η υπηρεσία αλλοδαπών με 1 υπάλληλο, οι ανταποκριτές ΟΓΑ της ενότητας Στυρέων με 2 υπαλλήλους, η υπηρεσία ύδρευσης και δημοτικών εισπράξεων της Δ.Ε. Στυρέων με 1 υπάλληλο, το Γραφείο Αντιδημάρχου ΔΕ Στυρέων και η Γραμματεία. Υπηρετούν εκεί λοιπόν συνολικά 8 υπάλληλοι με αντίστοιχα γραφεία. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί χώροι του κτιρίου εκτός των αποθηκών που είναι ακατάλληλες για γραφεία. Πού θα στεγαστεί λοιπόν η ΔΟΥ; 
Εκτός αν κάποιοι σκοπεύουν να βγάλουν τους υπαλλήλους στο δρόμο ή να τους κατεβάσουν όλους στην Κάρυστο όπου θα κάθονται ο ένας στο κεφάλι του άλλου, αφού ήδη υπάρχει το αδιαχώρητο στο δημαρχείο Καρύστου.
Ετσι όμως η Δημοτική Ενότητα Στυρέων ΔΕΝ θα εξυπηρετείται καθόλου και για να πληρώσει κάποιος το νερό ή να βρει το ΚΕΠ θα πρέπει να κατέβει στην Κάρυστο!!!! 
Εκεί δηλαδή που λέμε να εξυπηρετηθεί μια μικρή πλέον ομάδα ανθρώπων που θα συναλλάσσεται με την ίδια τη ΔΟΥ (αφού οι περισσότεροι θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΦ) εν γνώσει μας διαταράσσουμε την ισορροπία και την ποιότητα ζωής μιας πολύ μεγαλύτερης ομάδας δημοτών που είναι οι δημότες Στύρων, οι οποίοι, αν εφαρμοστούν αυτά, θα βρίσκονται συνέχεια στο δρόμο για την Κάρυστο για μια απλή βεβαίωση, για το νερό, για το δημοτικό φόρο κλπ και με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση πέραν της ταλαιπωρίας ...... Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; 
Εκτός βέβαια αν σκέφτονται να στεγάσουν τη ΔΟΥ στο Δημαρχείο Στύρων και να βάλουν παράλληλα κάποιο "πάγκο" στο ισόγειο του Δημαρχείου όπου θα κάθεται η Αντιδήμαρχος Στύρων Παγώνα Τζαβάρα με τη σφραγίδα του Δήμου και θα εξυπηρετεί τους δημότες......Θα μου πεις κάποτε οι πρόεδροι των Κοινοτήτων είχαν τη σφραγίδα στην κωλότσεπη και κάνανε τη δουλειά τους στο καφενείο, στο χωράφι, παντού !!!!
Διερωτώμαι όμως πώς το αποδέχτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Στύρων. Πέρα από την οποιαδήποτε λογική αντίδραση που θα έπρεπε να εκφράσουν για την παραχώρηση μιας τόσο σημαντικής δημοτικής περιουσίας σε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν άραγε αντιληφθεί σε τι περιπέτειες και ταλαιπωρίες θα υποβληθούν οι συμπολίτες τους αν καταργηθούν οι υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα στο Δημαρχείο Στύρων; Ας σκεφτούν οι ίδιοι τι θα πούν αύριο στους συμπολίτες τους !!! Και....ας κάνουν όλοι τις επιλογές τους !!!   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"