Η μεγάλη φωνή της Cesaria Evora σώπασε

Μια μοναδική φωνή που συγκλόνισε τoυς λάτρεις των mornas σώπασε. Η Cesaria Evora "η ξυπόλητη ντίβα" πέθανε σε ηλικία 70 ετών.
Γεννημένη στο νησί San Vicente στο Πράσινο Ακρωτήριο η Cesaria μεγάλωσε μέσα σε τρομερή φτώχεια και μπήκε οικότροφη σε ορφανοτροφείο σε ηλικία 7 ετών όπου έμαθε να τραγουδά στη σχολική χορωδία. Εκεί πρωτοφάνηκε το καταπληκτικό μέταλλο της σπάνιας φωνής της. Σε ηλικία 16 ετών γνώρισε την αγάπη στο πρόσωπο ενός ναυτικού που την δίδαξε τα παραδοσιακά μουσικά στυλ των  coladeiras και mornas, τα μελαγχολικά τραγούδια της πατρίδας της. Πολύ γρήγορα έγινε διάσημη στο νησί της αλλά πάντα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και σταμάτησε να τραγουδά για δέκα χρόνια ενώ ταυτόχρονα είχε προβλήματα αλκοολισμού τα οποία ξεπέρασε με σιδερένια θέληση.
Με τη χρηματοδότηση μιας ομάδας γυναικών η Cesaria άρχισε να τραγουδά στην Πορτογαλία και ο Ζοζέ Ντα Σίλβα την έπεισε να πάει στο Παρίσι όπου ηχογράφησε το άλμπουμ "La dive aux pieds nus" (H ξυπόλητη ντίβα) που την έκανε διάσημη. Το τραγούδι Sodate το μοναδικό που δεν είναι γραμμένο στα γαλλικά αλλά στα πορτογαλικά την αποθέωσε και την καθιέρωσε σε κοινό και κριτικούς.
Η Cesaria έγινε διάσημη σε ηλικία 47 χρονών και έζησε στο Παρίσι μέχρι το θάνατό της που επήλθε από καρδιολογικά προβλήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"