Ξεχάσαμε τις φωτιές του 2007;


Την βιβλική καταστροφή των πυρκαγιών του 2007 στον Δήμο Στυρέων τις ξεχάσαμε;
Εμείς όχι....και δεν θα τις ξεχάσουμε !!!

Κυριακή 26 Αυγούστου Ρεούζι
Κάποιοι, επιδεικτικά απόντες τότε, είναι επιδεικτικά προκλητικοί σήμερα.....
Σαν να μην έφτανε η παγερή αδιαφορία τους τότε ......
μας κουνάνε και το δάχτυλο σήμερα με απύθμενο θράσος ...
Ενας τόπος κατεστραμμένος απ' άκρη σ' άκρη... 100.000 στρέμματα στάχτη.

Νέα Στύρα 25 Αυγούστου
Τριάντα χιλιάδες δέντρα, εκατοντάδες ζώα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, όλες οι υποδομές του δήμου εκτός λειτουργίας, αντλιοστάσια διαλυμένα, δίκτυα ύδρευσης.... όλα καμμένα !!!!
Πανικός παντού....
Ζημιές που καταγράφηκαν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πληγές που στην ουσία δεν έκλεισαν ποτέ εντελώς...
Ποιός νοιάζεται;
Στύρα 26 Αυγούστου
Ο δήμος Στυρέων δεν είχε 1-2 διαμερίσματα πυρόπληκτα, κηρύχθηκε πυρόπληκτος ολόκληρος...
Μια ασύλληπτη καταστροφή χωρίς προηγούμενο.
Εκείνους που δεν είδαν από κοντά την καταστροφή ίσως μπορώ να τους καταλάβω.
Εκείνους που την έζησαν αλλά την ξεχνούν δεν μπορώ να τους καταλάβω.
Αντιλαμβάνομαι όμως γιατί σκύβουν το κεφάλι όταν μιλάμε γι' αυτά .... σαν να θέλουν να τα ξεχάσουν όλα ... σαν να θέλουν να μην τους θυμίζω τι οφείλουν να διεκδικήσουν τώρα από το Ταμείο Μολυβιάτη που σκορπίζεται δεξιά κι αριστερά αφήνοντας προκλητικά έξω τον Δήμο Στυρέων ......
Μόλις έξι χρόνια πέρασαν .....
Ξεχάστηκαν όλα εκείνα που δικαιωματικά ανήκαν στον δήμο Στυρέων. Το δυστύχημα είναι ότι εκείνοι που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να θυμούνται και να διεκδικούν ΔΕΝ το κάνουν.
Μένουν σιωπηλοί θεατές......
Η μεγάλη καταστροφή όμως, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, είναι γεγονός και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Ποιός όμως νοιάζεται αλήθεια σήμερα;
Αλλιώς δεν εξηγείται πώς επιτρέπουν άνθρωποι που ΒΙΩΣΑΝ την καταστροφή να χάνονται δικαιώματα του πυρόπληκτου δήμου τους, του τόπου τους....

Μεσοχώρια 24 Αυγούστου 

Ετσι λοιπόν ο καθένας κάνει αυθαίρετα ότι θέλει !!!
Μπορεί έτσι να πιστεύουν κάποιοι.
Εγώ πάντως ΟΧΙ !!!!
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάτσω με χέρια σταυρωμένα και να παρακολουθώ κι εγώ μαζί με άλλους την πρόκληση και την απαξίωση.
Δεν θα το κάνω, γιατί για μένα, ως δήμαρχο εκείνης της εποχής, αυτή ήταν η πιο σκληρή και η πιο φρικτή περίοδος της ζωής μου.
Εμένα οι μνήμες αυτές με στοιχειώνουν ακόμα. Οι μέρες που αναμετρήθηκα προσωπικά με το χειρότερο φάσμα που μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε απλός άνθρωπος, την μανία της φωτιάς που σαν ποτάμι κατέκαψε τον τόπο...πόσο μάλλον ένας αιρετός, και δη γυναίκα, που καλείται να λύσει όπως μπορεί τεράστια προβλήματα και ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλούν πάντα αυτές οι λαίλαπες.

Σε δελτίο της εποχής εκείνης διαβάζουμε :
"Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές των τελευταίων ημερών στους δήμους κεντρικής και νότιας Εύβοιας, στους δήμους Διρφύων, Στυρέων, Κονιστρών, Ταμυναίων και Αμαρυνθίων" .

Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει ότι έγιναν δυο τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές στον δήμο Στυρέων το 2007 που έκαψαν 100.000 στρέμματα δηλαδή το 70% ολόκληρου του δήμου;
Ξέχασαν το μοιραίο Canadair και τους ήρωες πιλότους Στοϊλίδη και Χατζούδη που έπεσαν στα Στύρα στις 23 Ιουλίου 2007;
Ξέχασαν τον "φλεγόμενο Αύγουστο" του 2007, τον πανικό, τον τρόμο, την υστερία, την αγωνία, τον πόλεμο με τη φωτιά;
Ξέχασαν ότι στα Στύρα ήρθαν πολιτικοί αρχηγοί και όλοι οι φορείς του κράτους;
Κι αν δεν υπήρξε τέτοιους μεγέθους καταστροφή, ισάξια με της Ηλείας, γιατί ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συγκέντρωσε στα Στύρα όλους τους πυρόπληκτους δημάρχους της Εύβοιας, τον Νομάρχη, τον Περιφερειάρχη και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και την ΚΕΔΚΕ σε μια μνημειώδη σύσκεψη για την διαχείρηση της καταστροφής; Μήπως επειδή απλώς στα Στύρα κάναμε ωραίο καφέ φίλτρου;

Το μνημείο των ηρωϊκών πιλότων που έπεσαν μαχόμενοι με τις φλόγες κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στον Πολυπόταμο....
Ομως σήμερα αυτοί που δεν βίωσαν ούτε το 1/100 από ότι ζήσαμε εμείς τότε, αυτοί που δεν ρώτησαν ούτε για μια στιγμή αν ζούμε ή πεθάναμε, αυτοί που δεν πήραν ούτε ένα τηλέφωνο ούτε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ούτε μετά στις αποκαταστάσεις που κράτησαν μήνες, που δεν έστειλαν ούτε ένα φτυάρι να σκάψουμε το λάκο μας τουλάχιστον για να έχουμε έναν "ανθρώπινο θάνατο".....έρχονται σήμερα και με το "έτσι θέλω" αποφασίζουν και διατάζουν ότι τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη πρέπει να πάνε σε άλλες περιοχές μακρυά από τον δήμο Στυρέων.
Δεν μας χαλαλίζουν ούτε τα μισά από το 1.200.000 ευρώ που δόθηκαν για την πυρόπληκτη περιοχή του 2007.
Ολα, μα όλα, πρέπει να πάνε κατ' αυτούς, με το "έτσι θέλω" σε έργα σε άλλες αγροτικές περιοχές άγονες και δύσβατες, με ελάχιστους έως καθόλου κατοίκους και ούτε ένα ευρώ στον πρώην δήμο Στυρέων...
Ολα τα λεφτά λοιπόν σε Στουππαίους, Βαρελαίους, Δρυμονάρι....
Δεν υπήρχαν λέει μελέτες έτοιμες στον πρώην δήμο Στυρέων.....
Κούνια που τους κούναγε !!!
Οι μελέτες είναι έτοιμες από το 2009 και περίμεναν τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη, ή όποιο άλλο πρόγραμμα για πυροπλήκτους για να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν έργα πνοής για την περιοχή. Εργα που είχαν σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Στυρέων.
Το 1.200.000 ευρώ ήρθε τώρα από το Ταμείο Μολυβιάτη αλλά πρέπει, λέει, να πάει σε Στουππαίους, Βαρελαίους και Δρυμονάρι γιατί αυτές οι περιοχές δέχτηκαν μεγάλη καταστροφή το 2007 (!) και πρέπει να κάνουν έργα αγροτικής οδοποιϊας να ανακουφίσουν τον πληθυσμό.
Μα ήταν πιο μεγάλες οι καταστροφές των Στουππαίων και Βαρελαίων (οικισμός μη κατοικούμενος) από τις καταστροφές του Δήμου Στυρέων;
Θέλουμε δηλαδή να πούμε ότι οι Στουππαίοι κάηκαν ε;
Κάηκαν και οι Βαρελαίοι και το Δρυμονάρι;
Κάηκαν αυτές οι περιοχές;
Ο πληθυσμός των Νέων Στύρων, Στύρων, Μεσοχωρίων, Πολυποτάμου, Αλμυροποτάμου προφανώς δεν χρειάζεται έργα αντισταθμιστικά της τεράστιας καταστροφής που βίωσε το 2007.
Ποιός το λέει;
Πάντως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου που να λέει ότι πρέπει να γίνουν έργα στους Βαρελαίους και όχι στα πυρόπληκτα Στύρα δεν υπάρχει.
Εγώ την απόφασή μου την πήρα και την δήλωσα δημόσια....


Για όσα ζήσαμε λοιπόν και μας χάραξαν,
για όσα δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε, 
δεν επιτρέπουμε την παραχάραξη αυτής της μεγάλης πληγής του τόπου μας.....
δεν επιτρέπουμε να μας πάρουν όσα δικαιωματικά μας ανήκουν!!!


Γιατί τα λέμε όλα αυτά;
Υπομονή..... θα τα πούμε !!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"