Η μαγεία του παραδοσιακού χορού στην Κύμη


Οσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά το 9ο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κύμη στις 27 και 28 Ιουλίου ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία. Δυο βραδιές γεμάτες ελληνική παράδοση, χορό, μουσική και χρώματα στην κεντρική πλατεία της αρχοντικής Κύμης. 
Το σημαντικό αυτό Φεστιβάλ που στο παρελθόν διοργάνωσε ο δήμος Στυρέων με μεγάλη επιτυχία την τετραετία 2007 - 2010, συνέχισε από το 2011 μέχρι σήμερα με την ίδια επιτυχία ο δήμος Κύμης - Αλιβερίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας και έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή, μια πολιτιστική όαση μέσα στην οικονομική κρίση.
Θυμάμαι ότι πάντοτε οι χορευτικές ομάδες του δήμου Κύμης έδιναν δυναμικό παρόν στο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ που διοργανώναμε στα Νέα Στύρα και αποσπούσαν τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού με την εξαιρετική παρουσία τους.

Στην κεντρική πλατεία της Κύμης η συγκέντρωση του κόσμου
Ετσι λοιπόν δίπλα σε ανθρώπους που αγαπώ και συνεργαστήκαμε χρόνια όπως η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας κ. Νία Κομπορόζου και οι συνεργάτες της αλλά και άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους όπως ο πρέσβης του Ιράκ κ. Τζάφ, οι αντιδήμαρχοι και άλλοι σύμβουλοι του δήμου Κύμης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας πατέρας Ελευθέριος και ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, απήλαυσα πραγματικά την έναρξη του Φεστιβάλ το Σάββατο 27 Ιουλίου στην Κύμη. 
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους χώρους της πλατείας Κύμης και χάρηκε το θέαμα των καλοδουλεμένων χορευτικών ομάδων από την Κύμη, τις Κονίστρες, τα Ψαχνά, τον Αη Γιώργη, τη Λίμνη, τα Λέπουρα, τα Βίταλα και την φιλοξενούμενη ομάδα του Λιγουριού δήμου Επιδαύρου Αργολίδας.
Από την παρουσίαση των χορευτικών ομάδων

Ψυχή της διοργάνωσης, η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Αρετή Μπάτσα, μια όμορφη παρουσία, αεικίνητη και ευγενής, καλωσόριζε επισκέπτες και ομάδες τονίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση των παραδόσεών μας.

Η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κ. Αρετή Μπάτσα - Θωμά
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε η δήλωση του δημάρχου Δημήτρη Θωμά ότι ο δήμος Κύμης - Αλιβερίου στηρίζει κάθε εκδήλωση πολιτισμού που στη σημερινή δύσκολη εποχή αποτελεί τον κρίκο που μας δένει γερά με την παράδοση και την ποιοτική ψυχαγωγία. Να λοιπόν πώς η Αυτοδιοίκηση μπορεί να φανεί πολλαπλά ωφέλιμη στους πολίτες όχι μόνο μέσα από την διαχείρηση της καθημερινότητας αλλά, όπως ορίζεται από τον ρόλο της, και μέσα από δράσεις πολιτισμού και διατήρησης της παράδοσης που παιδαγωγούν, διδάσκουν και παρακινούν ιδιαίτερα τη νεολαία. 

Το Σάββατο παρουσίασαν το χορευτικό τους πρόγραμμα η Α΄ παιδική ομάδα της Κύμης, ο Εκπολιτιστικός και Χορευτικός Σύλλογος Ψαχνών «Οι Ρίζες», η Χορευτική Ομάδα Κονιστρών, οι φιλοξενούμενοι « Φίλοι της παράδοσης» από το Λυγουριό Αργολίδας και η Ομάδα Ενηλίκων Κύμης. 

Την Κυριακή άνοιξε τη βραδιά ο κ.Αντωνίου Θανάσης με ένα εξαίρετο τραγούδι-ταξίδι σε όλα τα χωριά της Εύβοιας. Ακολούθησαν οι παραστάσεις των χορευτικών συγκροτημάτων: «Φιλόμουσος Οργανισμός Καρυστίας» από τα Λέπουρα, Β΄ παιδική ομάδα της Κύμης, Εφηβικό τμήμα Κύμης, Χορευτικό Συγκρότημα Αγίου Γεωργίου «Οι Ζορμπάδες» και η Ομάδα Ενηλίκων Κύμης.
Η άρτια προετοιμασία και η ικανότητα των χορευτών, η παραδοσιακή μουσική, οι θαυμάσιες φιγούρες, οι προσεγμένες ενδυμασίες αλλά και η επιλογή των χορών από όλα τα μέρη της Ελλάδας και τις χαμένες πατρίδες πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα σε όλους εμάς που συγκίνησε και ενθουσίασε πραγματικά τους θεατές.


Η παιδική ομάδα του δήμου Κύμης
Θαυμάσιες στολές 
Η φιλοξενούμενη ομάδα του Λιγουριού δήμου Επιδαύρου


Ο εντυπωσιακός χορός των σπαθιών από την ομάδα ενηλίκων του δήμου Κύμης - Καππαδοκία
Στο τέλος κάθε βραδιάς ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και επαίνους σε όλους τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συμπλήρωση δεκαετίας από την δημιουργία του χορευτικού τμήματος Κύμης και στην προσφορά των χοροδιδασκάλων Κώστα Κανέλλου και Κατερίνας Γκέγκε οι οποίοι με την συνεχή προσπάθειά τους έφεραν το χορευτικό τμήμα της Κύμης μεταξύ των πλέον διακεκριμένων σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Θωμάς βραβεύει τον χοροδιδάσκαλο κ.Κώστα Κανέλλο
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά στον ίδιο τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί το 10ο επετειακό Πανευβοϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.


Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές χορευτές και χοροδιδασκάλους για την πανδαισία χορού και μουσικής που μας πρόσφεραν και ένα μεγάλο μπράβο στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου που συνεχίζει, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης, την πολιτιστική του δραστηριότητα και μέσα από αυτήν την ανάδειξη της Εύβοιας !!!

Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια σε όλους!
    Από τις πολύ ωραίες φωτογραφίες σου φαίνεται ότι η εκδήλωση είχε επιτυχία!

    Να είσαι καλά Σοφάκι, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου. Πράγματι η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη !!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"