Τι γίνεται το Σαββατοκύριακο 13-14 Οκτώβρη στη Μεγάλη Βρύση Στύρων;

Το άρθρο δεν είναι διαφημιστικό

Μας έχει συνηθίσει στις εξαιρετικές πολιτιστικές εκπλήξεις ο Βαγγέλης Γκουβέντας ιδιοκτήτης του πολύ ιδιαίτερου χώρου εστίασης και αναψυχής "Το Στέκι των Δειπνοσοφιστών" στη Μεγάλη Βρύση των Στύρων.
Τούτο το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτώβρη  οι φίλοι και συνδαιτημόνες της Λέσχης των Δειπνοσοφιστών θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Στέκι με μια πολιτισμική επανάσταση, όπως την ονομάζει ο εμπνευστής και διοργανωτής της. 
Ο Σύλλογος Κρητών Νέας Σμύρνης Π-Φ λάτρης και φίλος των Στύρων υπογράφει το Σάββατο στις 9 μμ. το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησής του με την Λέσχη των Δειπνοσοφιστών στη Μεγάλη Βρύση των Στύρων με χορούς, τραγούδια και γλέντι μέχρι πρωϊας με κρητική λύρα, βιολί και υπέροχες παραδοσιακές στολές και ...ψαγμένες παραδοσιακές γεύσεις.
Την Κυριακή το πρωί κατά τις 11 π.μ μια καινούργια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες που θα  γνωρίσουν από κοντά τα "καζανέματα", δηλαδή την εξαγωγή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο, την πεντανόστιμη τοπική χορτόπιτα και άλλες νοστιμιές.


Τέτοιες εκδηλώσεις ενισχύουν την ισχυρή και ευρέως γνωστή πολιτιστική παράδοση των Στύρων και τονίζουν την βούληση της περιοχής να ανταπεξέλθει στην κρίση μέσα από το ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία.
Πέρα όμως από όλες αυτές τις πολύ όμορφες εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει ο επισκέπτης μια βόλτα στον υπέροχο δημοτικό χώρο της Μεγάλης Βρύσης των Στύρων μαγεύει και τον πιο απαιτητικό    κριτή. 
Αναπαλαιωμένη από τον Δήμο Στυρέων το 2008-2009 με ιδιαίτερη προσοχή στις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες η δημοτική Μεγάλη Βρύση που χρονολογείται από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, η στέρνα και ο καταπράσινος περιβάλλον χώρος γεμάτος από τεράστια, υπεραιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, δίνουν στους εκδρομείς και φίλους την αίσθηση της παραδείσιας γαλήνης.

Ο ανακαινισμένος δημοτικός χώρος της Μεγάλης Βρύσης Στύρων (τμήμα)
Μέσα λοιπόν σ' αυτό το μοναδικό περιβάλλον ορθώνεται το Στέκι των Δειπνοσοφιστών, ένα δίπατο εστιατόριο - καφετέρια απόλυτα εναρμονισμένο αρχιτεκτονικά στη γύρω φύση που προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές και γκουρμέ γεύσεις σε φαγητό, ποτό, γλυκό και καφέ και να αναπτύξουν συζητήσεις και προβληματισμό μέσα από βιβλία, φωτογραφίες, προβολές, μουσικές διαδρομές και πολιτιστικά δρώμενα που το έκαναν πολύ γνωστό από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του.

Το Στέκι των Δειπνοσοφιστών
Η συνεργασία του Στράτη Μεντάκη ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζωγράφου διεθνούς κύρους, που ζει και δραστηριοποιείται πλέον μόνιμα στα Στύρα, με το Στέκι των Δειπνοσοφιστών του προσδίδει τον καλλιτεχνικό αέρα που απαιτεί ο χώρος για επισκέπτες με απαιτήσεις οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν παράλληλα και την γκαλερί με τα έργα του ζωγράφου. 
Ο Στράτης που διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Στυρέων σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού την τετραετία 2007-2010 συνέβαλλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της "πολιτιστικής άνοιξης" των Στύρων με πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα του.  

"Ελαιώνας" το αγαπημένο μου έργο του Στράτη Μεντάκη

Τα σπιτικά λικέρ της Φανούλας Μεντάκη στο θαυμάσιο σπίτι του καλλιτέχνη και τα άλλα παραδοσιακά προϊόντα Στύρων και Καρύστου που μπορεί να βρει κάποιος στο εκθετήριο που λειτουργεί στο Στέκι είναι εξαιρετικά τόσο για οικιακή κατανάλωση όσο και για πολύ όμορφα δώρα όλες τις εποχές.

Γενική άποψη του ανακαινισμένου δημοτικού χώρου της Μεγάλης Βρύσης

Παράλληλα οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με σύγχρονο τρόπο ανάμεσα στο Στέκι των Δειπνοσοφιστών και σε ωραία ξενοδοχεία των Νέων Στύρων αλλά και άλλες περιοχές όπως η Κάρυστος κλπ δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα ολοκληρωμένων διακοπών υψηλού επιπέδου σε προσιτές τιμές που καλύπτουν όλο το φάσμα διαμονής - εστίασης - αναψυχής με ωραίες εκδηλώσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως τα Δρακόσπιτα, παραλίες φυσικού κάλλους, αθλητικές δραστηριότητες κλπ.
Πρέπει να επισημανθεί η συνεχής παρουσία της Λέσχης των Δειπνοσοφιστών σε συνεργασία με τον Στράτη Μεντάκη και παραγωγούς παραδοσιακών ντόπιων προϊόντων σε τουριστικές εκθέσεις και δρώμενα στην Αθήνα και άλλες περιοχές ακόμα και σε ξένες αγορές. 


  
Σαν πρώην δήμαρχος της περιοχής που πήρα την πρωτοβουλία και υλοποίησα το έργο της ανάπλασης της Μεγάλης Βρύσης, κόντρα στις όποιες στενόμυαλες αντιδράσεις υπήρξαν τότε από ανθρώπους οπισθοδρομικούς, σήμερα νοιώθω απόλυτα δικαιωμένη στην επιλογή μου να δαπανήσω ακόμα και προσωπικό κόπο και χρόνο ώστε να προσεχθεί κάθε λεπτομέρεια αυτού του έργου με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση των Στύρων και στην υπέροχη Φύση τους γιατί πραγματικά αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών χειμώνα καλοκαίρι, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Στον χώρο της Μεγάλης Βρύσης φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Στυρέων που συγκέντρωναν πάντα πολύ κόσμο.

Τμήμα της Μεγάλης Βρύσης και της Στέρνας πριν ανακαινιστεί 

Οταν προς το τέλος του 2007 ο Βαγγέλης Γκουβέντας μου έφερε ένα κόκκινο ντοσιέ με την μελέτη της επιχείρησης που ήθελε να κάνει στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στη Μεγάλη Βρύση πραγματικά ενθουσιάστηκα με την ιδέα.
Το αστείο είναι ότι με τον Βαγγέλη ανήκαμε σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις και υπήρξαμε πολιτικοί αντίπαλοι. Πίστεψα όμως χωρίς δισταγμό στον στόχο του γιατί ήξερα από παλαιότερα το ζωηρό ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό και την Παράδοση αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στην σύγκλιση και την παραγωγική δημιουργία επ' ωφελεία του τόπου.
Η επιχείρηση έγινε τελικά με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει όχι απλά ένα ακόμα εστιατόριο αλλά έναν χώρο πολιτισμού με σεβασμό και αγάπη στον επισκέπτη και κυρίως με στόχο όχι το στενό κέρδος αλλά την παράλληλη ανάδειξη της περιοχής των Στύρων. Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι πάντα συνεπείς και προς τις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο σε αντίθεση με όσους τις αμελούν επιδεικτικά.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και αγάπη......χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα ....γιατί... τα Στύρα είναι Ιδέα !!!
Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία και σε αυτή την όμορφη εκδήλωση που θα γίνει στο Στέκι των Δειπνοσοφιστών το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτώβρη, όπως έγινε και με όλες τις προηγούμενες και Καλή Δύναμη στους συντελεστές της !

   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"