Σε κρίσιμο σημείο η Απογραφή του δήμου Καρύστου


Κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Καρύστου στις 15/10/2012 στη συζήτηση του θέματος «Αντικατάσταση αιρετών μελών της Επιτροπής Απογραφής Εναρξης του Δήμου» η δημοτική αρχή Καρύστου ζήτησε την αντικατάσταση του Προέδρου της Επιτροπής και νομικού κ. Χάρη Νταλάκα ο οποίος έκανε μια δήλωση πραγματική βόμβα περί ύπαρξης ελλείματος 600.000 ευρώ κατά την έναρξη του καλλικρατικού δήμου Καρύστου που μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι η αντικατάσταση προτείνεται  «επειδή παρατηρείται ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Απογραφής». Δηλαδή το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει θα το έλυνε ένας άλλος Πρόεδρος π.χ. ο Γιώργος Οικονόμου που αυτοπροτάθηκε για τη θέση !
Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο τόσο όψιμης «αγωνίας» μιας δημοτικής αρχής για την καθυστέρηση της Απογραφής Εναρξης, όταν η ίδια η δημοτική αρχή δεν έχει τηρήσει τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζουν οι σχετικές εγκύκλιοι αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο λέγοντας ότι «όλα ετοιμάζονται» επί 22 μήνες ενώ όπως δήλωσε ο Λευτέρης Ραβιόλος προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. και τον Δήμαρχο «μας λέγατε ψέμματα για την απογραφή».
Όλα αυτά είναι θλιβερά και τραγικά λάθη που εξευτελίζουν την αυτοδιοίκηση στα μάτια των πολιτών,  και -το χειρότερο- οδηγούν τον καλλικρατικό δήμο Καρύστου σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο που φαίνεται ήδη ξεκάθαρα.
Την έντιμη και καθαρή στάση του Χάρη Νταλάκα που δήλωσε ότι η αντικατάστασή του «τον εκθέτει προσωπικά» και ζήτησε να παραμείνει πρόεδρος «προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου και το κύρος των μελών της επιτροπής και των μελών του δημοτικού συμβουλίου» στήριξαν   από την συμπολίτευση η Γεωργία Τούρλα, ο Χρήστος Γκότσης πρώην αντιδήμαρχος Στυρέων που ορκίστηκε στη θέση του επίσης πρώην αντιδημάρχου Στυρέων Γιάννη Νικολή που παραιτήθηκε και ο Κώστας Διγαλέττος, ενώ η Χρ. Τσολάκη ψήφισε «παρών». Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ήταν αντίθετοι  στην αντικατάσταση του κ. Νταλάκα, όπως και η αντιπολίτευση. Η  Κ.  Βρανά δεν συμμετείχε στη διαδικασία.
Σημαντικό όμως είναι ότι απουσίαζαν από τη συζήτηση αυτού του σοβαρού θέματος 3 ακόμα μέλη της συμπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής αντιδήμαρχος Νίκος Μανώλης, η Μαρία Τσαπέπα πρώην αντιδήμαρχος Στυρέων και ο Σταμάτης Μαστροδήμας.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν ο Χάρης Νταλάκας βγήκε ενισχυμένος από αυτή την μετωπική σύγκρουση με το κατεστημένο της δημοτικής αρχής, αφού παρέμεινε πρόεδρος της Επιτροπής με ισχυρή πλειοψηφία έχοντας εξασφαλίσει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά να ελεγχθούν από Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικούς Επιθεωρητές όλοι οι πρώην Δήμοι.  
Προσωπικά, τα ελάχιστα που μου έλειπαν τα συμπλήρωσε η τοποθέτηση του Χάρη Νταλάκα και της Γεωργίας Τούρλα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για να ολοκληρώσω το «παζλ» του άγριου διωγμού που εξαπέλυσε η δημοτική αρχή κατά του πρώην δήμου Στυρέων δαιμονοποιώντας τον –κι εμένα φυσικά – για υπέρογκα χρέη που ποτέ δεν υπήρξαν όπως αποδείχτηκε από τις οφειλές, και χρεώνοντάς του τις οικονομικές δυσκολίες του σημερινού δήμου Καρύστου.
Ποιος δεν θα σκεφτεί ότι πρόκειται για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και όπως είπε ο Θανάσης Ζαφείρης για «συμπαιγνία», ή κουκουλώματα και αδιαφάνεια όταν :
  1. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής δηλώνει ότι : Κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας με τον κ. Βενετή (ορκωτό λογιστή) προέκυψαν στοιχεία προερχόμενα από δημόσια έγγραφα για τα οποία ενημέρωσα το Δήμαρχο και σε συνεννόηση μαζί του πήραμε από κοινού απόφαση να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου με την υπ’ αρ. 256/29-7-2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καλούμε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να ασκήσει άμεσα οικονομικό έλεγχο στους πρώην δήμους Στυρέων, Μαρμαρίου,Καρύστου και την πρώην κοινότητα Καφηρέα. Όμως αντ’ αυτών και με την υπ’ αρ. 29/26-6-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ένα χρόνο μετά) ορίζεται ορκωτός ελεγκτής για την Απογραφή ο κος Παπανικολάου ήδη διατελέσας ελεγκτής του τέως Δήμου Καρύστου, με σκοπό την αποπεράτωση της Απογραφής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανωτέρω απόφαση Δημ. Συμβουλίου». Τι σημαίνει όταν αυτή η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για έλεγχο όλων των Δήμων δεν υλοποιήθηκε ποτέ παρότι δεσμεύτηκε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. και ο Δήμαρχος αλλά εξάντλησαν όλη την δραστηριότητά τους στο να «αποδείξουν» κακώς κείμενα στον δήμο Στυρέων αφήνοντας έντεχνα στην άκρη τους άλλους δήμους επί σχεδόν 2 χρόνια τώρα; Τι σημαίνει η αλλαγή ένα χρόνο μετά του ορκωτού λογιστή που ορίστηκε αρχικά;
  2. Ο Απολογισμός και Ισολογισμός του 2010 του πρώην Δήμου Στυρέων, παρότι παραδόθηκε ισοσκελισμένος από την προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών Α. Αραπάκη στην Οικονομική Επιτροπή, δεν συζητήθηκε καν -εντελώς αυθαίρετα - παραμένει σε απαράδεκτη εκκρεμότητα έως σήμερα με το αιτιολογικό «ότι θα γίνει πρώτα ο έλεγχος και μετά θα τον περάσουμε» όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Οπως εύστοχα και με νόημα επισήμανε η Γεωργία Τούρλα, που καιρό τώρα φωνάζει για τον απολογισμό,  «όσο έχουμε τον Απολογισμό των Στύρων ανοιχτό βολεύουμε ότι θέλουμε» και κανείς δεν τόλμησε να την διαψεύσει. Αντίθετα η δημοτική αρχή «πέρασε» τον Νοέμβριο του 2011  τους Απολογισμούς των άλλων δήμων Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέα. Πρέπει να ελεχθούν οι απολογισμοί αυτοί διότι : α) Για τον δήμο Μαρμαρίου εμφανίστηκαν αρχικά μηδενικές οφειλές, (εστάλη στην Περιφέρεια απόφαση σχετική) αλλά στη συζήτηση για τη λήψη δανείου μετά από μήνες εμφανίστηκαν ως δια μαγείας οφειλές 175.000 ευρώ. Δηλαδή ο απολογισμός Μαρμαρίου  περιέχει ψευδή στοιχεία β) Για τον Δήμο Καρύστου εμφανίστηκαν στον Απολογισμό μόνο οι οφειλές για έργα και λοιπά περίπου 450.000 ευρώ ενώ  «ξέχασαν» να αναφέρουν τις «αποζημιώσεις επικειμένων» της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Καρύστου περίπου 700.000 ευρώ που είναι υποχρεώσεις δεσμευτικές και αποτελούν χρέη της Καρύστου. Σημειώνω ότι αυτά ΔΕΝ δημιουργήθηκαν επί δημαρχίας Σπύρου Πλατυμέση. και γ) Για την Κοινότητα Καφηρέα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εγκρίνουν τον Απολογισμό έτους 2010 παρά την «απώλεια» του 1.300.000 ευρώ –αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
  1. Ενώ ο ταμίας του Δήμου Μαρμαρίου Γιάννης Σφυρίδης παρέμεινε με εντολή δημάρχου, (άλλα μέτρα για τον δικό του ταμία και άλλα για τους ταμίες των άλλων δήμων) στη θέση του στη ΔΟΥ Καρύστου κλείνοντας όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες του δήμου Μαρμαρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2011 (ημερομηνία που αναφέρεται στον Απολογισμό Μαρμαρίου), ο ταμίας του Δήμου Στυρέων Γιώργος Ορφανίδης αντιμετωπίστηκε κατά πρωτοφανή τρόπο από τη δημοτική αρχή, του αφαιρέθηκε το πρωτόκολλο και η σφραγίδα της υπηρεσίας του την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 και του απαγορεύθηκε οποιαδήποτε τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του από την πρώτη κιόλας μέρα που μπήκαν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες στο δημαρχείο Στύρων.  Αλλο κράτος ήταν; Και παρότι ο ταμίας δήλωσε εγγράφως ότι έχει κάνει «μη ενταλματοποιημένες πληρωμές» δεν του ζητήθηκαν ποτέ από τη δημοτική αρχή οι αποδείξεις  των πληρωμών του αλλά έντεχνα εξακολουθεί να σέρνεται η φήμη του «ελλείματος». Ομως υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις των πληρωμών; Μετά από τα πρωτοφανή σενάρια «τρόμου» που εκτυλίχτηκαν στον δήμο Στυρέων, εντάλματα και τιμολόγια παραδόθηκαν σε υπάλληλο άσχετο προς την οικονομική υπηρεσία για μεγάλο διάστημα. Τέλος, οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν έλεγχο στον δήμο Στυρέων την άνοιξη του 2012 δεν ζήτησαν κανένα στοιχείο από τον ταμία που είχε ήδη μεταταγεί σε άλλο δήμο ή την πρώην δήμαρχο δηλώνοντας τελικά «ότι η εργασία τους στηρίχτηκε σε έγγραφα που τους παραχώρησε ο δήμος και δεν προχώρησαν σε καμμιά άλλη διακρίβωση»
  2. Συζητείται ευρύτατα ότι εντός του 2011 πληρώθηκαν ως δαπάνες του πρώην δήμου Μαρμαρίου υποχρεώσεις του 2010 που τιμολογήθηκαν το 2011. Πώς ο τότε Δήμαρχος Μαρμαρίου έδινε προεκλογικές εντολές για χωματουργικά έργα στον Καφηρέα δηλαδή σε περιοχή εκτός αρμοδιότητάς του; Ο ίδιος  διαφήμιζε αυτά τα «έργα». Πώς πληρώθηκαν λοιπόν αυτά τα έργα; Πού χρεώθηκαν μετά, στο Μαρμάρι ή στον Καφηρέα; Τι αναφέρει το Γενικό Καθολικό έτους 2011 ως οφειλές του 2010 από Μαρμάρι σε καύσιμα, συντηρήσεις, ελαστικά κλπ τις γνωστές δηλαδή "χοάνες" του δήμου Καρύστου; 
  3. Όταν στις 15/11/2010 δηλαδή μια εβδομάδα μετά την εκλογή του ως δήμαρχος Καρύστου ο Ν. Μανώλης στέλνει έγγραφο προς το Υπουργείο Οικονομικών μιλώντας για δήθεν ατασθαλίες στον δήμο Στυρέων, σε ποια στοιχεία στηριζόταν αφού ανέλαβε τον Δήμο Στυρέων 1,5 μήνα αργότερα; Ποιός ήταν ο λόγος αυτής της τόσο πρώιμης - και άνευ νομικού ερείσματος - τάσης να ελέγξει ειδικά τον δήμο Στυρέων; Ποιός τα εισηγήθηκε όλα αυτά;
  4. Όταν την 1/12/2010, έναν ολόκληρο μήνα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, μου έστειλε μια απαράδεκτη επιστολή, με κοινοποίηση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Στυρέων, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, μου έδινε «εντολή» να μην κάνω πληρωμές πέραν των απολύτως αναγκαίων με το αιτιολογικό ότι «πολλοί δημότες του δήμου σας διαμαρτύρονται για την κατασπατάληση των χρημάτων του δήμου σε έργα που ποτέ δεν έγιναν και για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες ……». Δηλαδή επειδή πιθανόν έλεγαν κάποιοι δημότες ότι ήθελαν αυτό αποτελούσε για τη νέα δημοτική αρχή σοβαρό κριτήριο να ξεκινήσει τέτοιες διαδικασίες εκφοβισμού προς εμάς την νόμιμη δημοτική αρχή; 
  5. Όταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος εισβάλλει εν ώρα εργασίας στις 31 Δεκεμβρίου 2010 στον Δήμο Στυρέων και αφαιρεί ο ίδιος, το πρωτόκολλο του Δήμου από τον εργαζόμενο ταμία, τι σημαίνει αυτό;  Ποια υπηρεσία κλείνει το οικονομικό έτος στις 13.00 της 31ης Δεκεμβρίου; Υπάρχουν πουθενά στον κόσμο αντίστοιχα περιστατικά όπου νεοκλεγείς δήμαρχος πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του κάνει συκοφαντικές και τρομοκρατικές παρεμβάσεις, προς την εν ενεργεία δημοτική αρχή που λειτουργεί με πλήρεις αρμοδιότητες μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου; Τα γνωρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής όλα αυτά;
  6. Γιατί αρνείται επίμονα η δημοτική αρχή να απαντήσει στα έγγραφα ερωτήματά μου από τον Φεβρουάριο του 2012 αποφεύγοντας κυρίως να μας πει πόσα χρήματα εισέπραξε εντός του 2011 ως ανείσπρακτα έσοδα του 2010 για τον δήμο Στυρέων; Γιατί δεν με κάλεσε ποτέ σε ένα δημοτικό συμβούλιο παρότι το ζήτησα επανειλημένως;
Ρητορικά ερωτήματα βεβαίως γιατί εγώ έχω πλέον τις απαντήσεις.  
Για να επανέλθουμε όμως στην Απογραφή και τον Ισολογισμό Εναρξης όσον αφορά τα πάγια του Δήμου, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι τα κληροδοτήματα έχουν περιέλθει, όλα κανονικά, προς τον δήμο Καρύστου και δεν υπάρχει καταπάτηση,  απώλεια ή αμέλεια εκπλήρωσης των όρων της διαθήκης για κανένα από αυτά;
Επίσης πρέπει να ελεγχθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής αν υπάρχει από το 2011 υπόμνημα πολιτών της Καρύστου προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζητείται να εισαχθεί στο Συμβούλιο το θέμα των «εισφορών σε χρήμα» των κατοίκων της Δυτικής Περιμετρικής που επί χρόνια αγωνιούν τι έγιναν τα χρήματα που είχαν καταβάλλει το 1997και1998 για έργα οδοποιϊας κλπ προς τον Δήμο Καρύστου και τα έργα αυτά ποτέ δεν έγιναν;  Αν πράγματι υπάρχει αυτό το υπόμνημα γιατί μέχρι σήμερα μένει αναπάντητο;
Πέρα δηλαδή από τις αποζημιώσεις επικειμένων, που κακώς απεκρύβησαν από τις οφειλές του πρώην δήμου Καρύστου, υπάρχουν και οι εισφορές αυτές σε χρήμα που ανέρχονται σε ένα τεράστιο ποσό και που οι κάτοικοι αναζητούν αλλά κανείς δεν τους απαντά, ενώ παραμένει η υποχρέωση του δήμου να εκτελέσει τα έργα.
Προσωπικά τα έμαθα αυτά το καλοκαίρι του 2010 και τότε στις 4/8/2010 ως υποψήφια δήμαρχος Καρύστου έστειλα επιστολή στους άλλους δύο δημάρχους Καρύστου και Μαρμαρίου ζητώντας να συστήσουμε κοινή επιτροπή από τους τρεις δημάρχους και στελέχη των υπηρεσιών μας προκειμένου να εξετάσουμε όλο το φάσμα της συνένωσης των δήμων μας (μητρώα, ληξιαρχεία, δημοτολόγια, εκλογικοί κατάλογοι, μισθοδοσίες, εξοπλισμοί, αναδιαμόρφωση κρίσιμων εφαρμογών των συγχωνευομένων Δήμων, έσοδα, δάνεια, οφειλές, υποχρεώσεις, έργα σε εξέλιξη, προτάσεις για το ΕΣΠΑ κλπ). Η πρωτοβουλία μου αυτή έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Εύβοιας. Η συνεργασία όλων μας που πρότεινα, ασχέτως εκλογών, θα είχε γλυτώσει τον νέο καλλικρατικό δήμο από τόσα προβλήματα που τον κάνουν σήμερα να σέρνεται και να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι εφημερίδες όπως και η επιστολή υπάρχουν. 
Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση και έπεσε στο κενό. Θεωρήθηκε σαν μια κίνηση να κερδίσω εγώ τις εντυπώσεις. Κι έτσι φτάσαμε στις σημερινές συσκοτίσεις, συγκαλύψεις, αδιαφάνεια, ασυνενοησία και τελικά αδυναμία υλοποίησης ουσιαστικού έργου όπως διαπιστώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Οταν μπαίνεις στη διαδικασία μιας τόσο μεγάλης θεσμικής αλλαγής όπως ο Καλλικράτης χωρίς να συνειδητοποιείς ότι πρέπει να δεις με στοιχεία την κατάσταση που πρόκειται να αντιμετωπίσεις υπάρχει περίπτωση να πετύχεις;  
Δυστυχώς όποιος εξαρτά την πολιτική του επιβίωση από τον «πολιτικό θάνατο» των αντιπάλων του  δεν μπορεί να δει καθαρά ούτε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες των καιρών.
Πέρα όμως από την πολιτική διαχείρηση του θέματος τα μεγάλα προβλήματα της Απογραφής του Δήμου Καρύστου παραμένουν και μόνο με την παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης χωρίς προαπαιτούμενα, συγκαλύψεις και μεθοδεύσεις, θα μπορέσουν να επιλυθούν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"