Πειθαρχικός έλεγχος υπαλλήλου

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η 242/2012 απόφαση του Δημάρχου Καρύστου με θέμα "Διαταγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και ορισμός υπαλλήλου για την διενέργειά της" και αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο υπαλλήλου του δήμου Καρύστου (η οποία με την υπ΄ αριθμ. 320/2011 απόφαση είχε οριστεί αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών) λόγω απρεπούς συμπεριφοράς της προς τους οικονομικούς επιθεωρητές και άρνησής της να συμβάλλει στην διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου.
Ακολούθως με την 239/2012 απόφασή του ο Δήμαρχος προχωρεί στην αντικατάσταση της εν λόγω προϊσταμένης με άλλον υπάλληλο του Δήμου. 
Η συγκεκριμένη ελεγχόμενη υπάλληλος προέρχεται από τον δήμο Στυρέων όπου διετέλεσε προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας επί σειρά ετών.  
Η ΕΔΕ που διατάσσει τώρα ο δήμαρχος καθώς και η αντικατάστασή της υπαλλήλου είναι ενέργειες επιβεβλημένες προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή. 
Σαν άνθρωπος όμως και σαν γυναίκα ιδιαίτερα νοιώθω λύπη για τις εξελίξεις αυτές. Σίγουρα δεν επιχαίρω παρά τα όσα έχω ακούσει κατά καιρούς.  
Γνωρίζοντας όμως εις βάθος πρόσωπα και πράγματα ως διατελέσασα Δήμαρχος Στυρέων διερωτώμαι από πού άντλησε η συγκεκριμένη προϊσταμένη του τμήματος οικονομικών υπηρεσιών το θάρρος να υπερβεί κατά πολύ τα επιτρεπτά υπηρεσιακά όρια και να διαπράξει τέτοιο πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο μάλιστα αντελήφθησαν πολλά άτομα που έγιναν μάρτυρες απαράδεκτων σκηνών. 
Διερωτώμαι επίσης για μερικά πράγματα που ήρθε η ώρα να τεθούν εδώ :
1. Οταν στις 30 Ιανουαρίου 2011 κατά την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η εν λόγω υπάλληλος απευθύνθηκε προς εμένα, που υπήρξα έως πριν λίγες μέρες προϊσταμένη της ως δήμαρχος Στυρέων, εκτοξεύοντας σε πρωτοφανώς ανεπίτρεπτο ύφος και τόνο συκοφαντικές κατηγορίες για την διοίκηση που άσκησα στον δήμο Στυρέων δεν διέπραττε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα πέραν της συκοφαντικής δυσφήμησης;
Πικράθηκα πολύ ακούγοντάς την να μιλάει έτσι. Ημουν βέβαιη όμως ότι κάποια στιγμή η συμπεριφορά αυτά θα έχει δυσάρεστη συνέχεια που απ' ότι φαίνεται ήρθε τώρα. Ο κώδικας υπαλλήλων δεν επιτρέπει στον δημοτικό υπάλληλο να εκτρέπεται κατά τέτοιο τρόπο και να εκφράζει δημόσια γνώμες περί της διαχείρησης των προϊσταμένων του και μάλιστα όταν ποτέ προηγουμένως δεν έχει εγγράφως ή προφορικώς εκφράσει επιφυλάξεις ή αντιθέσεις αλλά έχει συνεργαστεί χωρίς ποτέ να διατυπώσει κανένα παράπονο. Για όσα είπε εκείνο το βράδυ ελέγχθηκε πειθαρχικά η υπάλληλος αυτή; 
2. Οταν κατά τη διάρκεια των 22 μηνών που πέρασαν από την έναρξη του νέου Καλλικρατικού μέχρι σήμερα αρκετές φορές η εν λόγω υπάλληλος εκφράστηκε με απρέπεια για μένα λέγοντας "το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι στο δήμο Στυρέων" ή "εγώ της τα έλεγα αλλά η δήμαρχος έκανε ότι ήθελε", ή "εγώ αγνοούσα τα πάντα, αυτή τα έκανε όλα" και άλλα πολλά και μάλιστα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, δεν διέπραττε πειθαρχικό παράπτωμα; Ελέχθηκε πειθαρχικά γι΄ αυτά;
3. Οταν όλο αυτό το διάστημα των 22 μηνών υπήρχε η μόνιμη δικαιολογία στο στόμα της υπαλλήλου αυτής "δεν μπορώ να πληρώσω τίποτα γιατί η Μούτσου δεν έχει ετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα" ή η Μούτσου αρνείται να υπογράψει" και άλλες ψευδείς δικαιολογίες, που μόνο πρόβλημα δημιουργούν σήμερα στη δημοτική αρχή, δεν διέπραττε πειθαρχικό παράπτωμα συκοφαντώντας με; Οταν ο υπάλληλος έχει αμελήσει τα καθήκοντά του να προετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα ενταλμάτων και άλλες διαδικασίες και προσπαθεί με εμμονή να επιρρίψει ευθύνες στον προϊστάμενό του για δικές του παραλείψεις και αμέλεια δεν διαπράτει πειθαρχικό παράπτωμα; 
Από πότε οι δήμαρχοι πρωτοκολλούν μόνοι τους τα έγγραφα, ετοιμάζουν συνοδευτικά ενταλμάτων και γενικά κάνουν μόνοι τους όσα οφείλουν να εκτελέσουν οι εντεταλμένοι υπάλληλοι και να ελέγξουν οι αρμόδιοι προϊστάμενοι;
Θα μπορούσα εύκολα να έχω υποβάλλει μήνυση και αγωγή για όλα τα προαναφερθέντα κατά της υπαλλήλου αλλά δεν το έκανα. 
Ποιός όμως επέτρεψε στην υπάλληλο αυτή να εκφράζεται έτσι επί 22 μήνες;
Γιατί η υπάλληλος αυτή απολάμβανε μιας ιδιότυπης "ασυλίας" στα προαναφερθέντα θέματα;
Γιατί η δημοτική αρχή έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις της υπαλλήλου αυτής αναφέροντας σε επίσημα έγγραφα ότι στον δήμο Στυρέων " όλα γίνονταν εν αγνοία της προϊσταμένης του δήμου"; 
Γιατί έγινε προϊσταμένη αφού υπήρχαν θέματα προς έλεγχο με τα οποία σχετιζόταν άμεσα;
Οι ερωτήσεις μου είναι καθαρά ρητορικές διότι έχω πλέον βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
Ασφαλώς όμως δεν αναρωτήθηκε ποτέ η δημοτική αρχή Καρύστου αν και εμείς στο δήμο Στυρέων αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα λόγω της αντιυπηρεσιακής συμπεριφοράς ορισμένων υπαλλήλων που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή ακόμα και την ακύρωση στόχων του δημοτικού έργου μας.
Ούτε ασφαλώς αναρωτήθηκε η δημοτική αρχή ποτέ αν π.χ. αυτός που έλεγε ότι "κουβαλούσαμε τραπέζια και καρέκλες από το δήμο στο σπίτι μας" είχε δικαιωθεί σε αρκετές του υποθέσεις ακόμα και σε νόμιμες οικονομικές του απαιτήσεις από τον δήμο με προσωπική μου παρέμβαση προς το δημοτικό συμβούλιο ενώ θα μπορούσα να αδιαφορήσω.
Ούτε ασφαλώς αναρωτήθηκε ποτέ η δημοτική αρχή αν όσα της έλεγαν κάποιοι μεμονωμένοι υπάλληλοι εναντίον μου μήπως ήταν τα ίδια ακριβώς που οι ίδιοι υπάλληλοι είχαν πει σε μένα εναντίον του προκατόχου μου δημάρχου. Ξέρω και ποιοι και πώς !!!
Δυστυχώς όταν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές φτάνει η στιγμή που δεν ελέγχονται πλέον. 
Ολοι οι υπάλληλοι του πρώην δήμου Στυρέων, της ΔΕΥΑΣ και της ΔΑΕΣ γνωρίζουν ότι επί δημαρχίας μου όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν με υπαλλήλους προσπαθούσα να τα επιλύω είτε με συζήτηση μεμονωμένα με τους ενδιαφερομένους είτε και με όλους τους υπαλλήλους σε κοινές συναντήσεις ώστε να μην υπάρχουν στεγανά και να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Δεν ξέρω σε ποιό βαθμό, και αν, το κατάφερα αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι προσπάθησα πολύ να καταλάβω τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ψυχολογία του καθενός ώστε να εργάζονται με περισσότερη άνεση και αποδοτικότητα. Αυτό με ενδιέφερε περισσότερο και όχι να τους κάνω "γεννίτσαρους" κατά παντός πολιτικού μου αντιπάλου.
Ασφαλώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον δήμο Καρύστου με την υπόθεση του πειθαρχικού ελέγχου της υπαλλήλου είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και εύχομαι να λυθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. 
Ομως είμαι πεπεισμένη ότι το περιστατικό που συνέβη είναι αποτέλεσμα μιας σειράς καταστάσεων και γεγονότων που οι αρμόδιοι όφειλαν να αντιμετωπίσουν με διαφορετική οπτική από την αρχή υποχρεώνοντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες να περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντά τους και μόνο.  
Η πολιτική εμπάθεια μεταξύ αιρετών δεν πρέπει να συμπαρασύρει τους υπαλλήλους. Εκείνοι από τη δική τους πλευρά βεβαίως οφείλουν να είναι συνεπείς, υπεύθυνοι των λόγων και έργων τους και να τηρούν ίσες αποστάσεις συνεργασίας και σεβασμού με την εκάστοτε ηγεσία.    



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"