Σπύρος Πλατυμέσης, ο ευπατρίδης της Αυτοδιοίκησης


Διαβάζοντας την δωρικά λιτή απάντηση του τ. Δημάρχου Καρύστου Σπύρου Πλατυμέση για όσα "εξακοντίστηκαν" στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο περί δήθεν τεράστιων χρεών στον πρώην δήμο Καρύστου μια λέξη - χαρακτηρισμός μου ήρθε αυτόματα στο νου για τον άνθρωπο που διετέλεσε 2 τετραετίες Δήμαρχος στην πρωτεύουσα της νότιας Καρυστίας και που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του πάντα με αλληλοσεβασμό και ειλικρινή φιλία. Η λέξη αυτή είναι "Ευπατρίδης" !!!

Σπύρος Πλατυμέσης
τ. Δήμαρχος Καρύστου
Ο Σπύρος Πλατυμέσης είναι ένας αληθινός "Ευπατρίδης" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα κι εκείνοι που διαφώνησαν μαζί του πολιτικά ή αυτοδιοικητικά δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ότι το ήθος, η ευγένεια, η ποιότητα, η σοβαρότητα και η παιδεία του είναι από εκείνα τα στοιχεία που δύσκολα συναντάς.
Πολιτικό ατόπημα ή καλύτερα πολιτική γκάφα ολκής στην τοπική κοινωνία η προσπάθεια να αποδοθούν στην διοίκηση του Σπύρου πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και όλοι αντιλαμβάνονται ότι λέγονται μόνο για να "μπουρδουκλώσουν" την γενικότερη ανεπάρκεια και αταξία.
Λίγα λόγια, συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί η απάντηση του Πλατυμέση, χωρίς γκρίνια, βρισιές, κατηγορίες, φωνές που χαρακτηρίζουν τους αδύναμους, τους ανασφαλείς και τους απελπισμένους. Απάντηση, όπως λέει ο ίδιος, για "όσους γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση" επισημαίνοντας "με το βαμβάκι" αυτά που πρέπει. Οσο για εκείνο το καταπληκτικό "αντιπαρέρχομαι...διότι έκαστος δήμαρχος κρίνεται" τι να πω; Εως περιφρονήσεως απαξιωτικό για όσα άκουσε. Το λάτρεψα !!!
Την τετραετία 2007-2010 η συνεργασία μας υπήρξε συνεχής και αρμονική. Οι "Ανεμοπύλες" πάντα πρώτες στο τριήμερο Πανευβοϊκό Φεστιβάλ που διοργανώναμε στα Νέα Στύρα κάθε χρόνο,  πολιτιστικές συναντήσεις των δήμων μας κάθε άνοιξη στον "Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό" που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού και στο "Τουριστικό Πανόραμα", στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου Καρύστου με τη χορευτικό ομάδα του δήμου Στυρέων, συνεργασία των δήμων μας σε προτάσεις που υποβάλλαμε το 2010 από κοινού για την Ψηφιακή Σύγκλιση. 
Ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Καρύστου έγινε το υπόδειγμα για τον αντίστοιχο του δήμου Στυρέων που ψηφίστηκε το 2009, οι αποφάσεις που αφορούσαν τις ΑΠΕ και τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου ήταν το πρότυπο για αντίστοιχες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Στυρέων. 
Τότε που στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καρύστου λαμβάνονταν σωστές και ουσιαστικές αποφάσεις με προοπτική ανάπτυξης του τόπου, με ευταξία, κοσμιότητα και υψηλό επίπεδο συνεδριάσεων τόσο επί προεδρίας Ανθής Γαρούμπη, όσο και επί προεδρίας Δημήτρη Νόβα την τετραετία 2007-2010.
Θυμάμαι πάντα την συγκίνησή του Σπύρου Πλατυμέση όταν μου έδειξε ολοκληρωμένη τη μελέτη για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου, αλλά και τη Θεατρική Σκηνή της Καρύστου. Μέσα από τον σεμνό τρόπο που παρουσίαζε τα έργα πολιτισμού που υλοποιούσε έβλεπες έναν παιδικό ενθουσιασμό και μια γνήσια ιδεαλιστική αγάπη για τον τόπο του. 
Αλλά το αποκορύφωμα της συνεργασίας μας ήταν οι κινητοποιήσεις του 2010 για τα Λατομεία και το Ιδιοκτησιακό όπου σαν δήμαρχοι της περιοχής τεθήκαμε επικεφαλής μιας συντονιστικής ομάδας αγώνα με τους εκπροσώπους των φορέων και παλέψαμε πλάι - πλάι για τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Κινητοποιήσεις στην Κάρυστο, πορεία στη Βουλή, ξενύχτια, συσκέψεις, δεκάδες έγγραφα και κυρίως πάνω απ' όλα με τον Σπύρο είχαμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας για όλα αυτά τα θέματα, σοβαρά, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό και λαϊκίστικες κορώνες που δεν εξέφραζαν κανέναν από τους δυο μας.
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Καρύστου
για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ - Μάιος 2010
                        
Με τη ντουντούκα διαβάζουμε το Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα
Στο γραφείο του Δημάρχου Καρύστου με την Επιτροπή
Αγώνα για την περίφημη τροπολογία για  τα λατομεία.

Με το προδρείο των Λατόμων και τον Δ/ντή Δασών της Περιφέρειας


Από την κινητοποίηση για τα Λατομεία στη Βουλή 

Εκεί όμως που πραγματικά οι δύο δήμοι συνεργάστηκαν σαν ένας ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές της Καρύστου το καλοκαίρι του 2010. Ο Δήμος Στυρέων διέθεσε πυροσβεστικά οχήματα όλα εκείνα τα κρίσιμα και τραγικά εικοσιτετράωρα και προσωπικά βρισκόμουν συνεχώς στην περιοχή με υπαλλήλους του δήμου στην πυρόσβεση και τις γενικότερες ανάγκες πάντα σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Σπύρο Πλατυμέση. Αλλά και μετά τις πυρκαγιές προσπάθησα να στηρίξω τον συντονισμό με όση εμπειρία είχα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του δήμου Στυρέων το 2007. Ο αγώνας και οι προσπάθειες του Δημάρχου Σπύρου Πλατυμέση για την αποκατάσταση των καταστροφών υπήρξαν αξιοθαύμαστες. 

Πυροσβεστικό του Δήμου Στυρέων στην Κάρυστο - Πυρκαγιές 2010
Η πυροσβεστική υδροφόρα του Δήμου Στυρέων
που διατέθηκε στην Κάρυστο

Αυτά είναι γνωστά και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Ολα όμως αυτά τα γεγονότα και οι συνεργασίες που μένουν χαραγμένες στην ψυχή μας μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από τον κοντά τον τότε δήμαρχο της Καρύστου και να αντιληφθώ την μεγάλη προσφορά του.
Δεν γνωρίζω πόσες φορές, και αν, η νέα δημοτική αρχή τον κάλεσε για να τον συμβουλευτεί σε θέματα συνεχιζόμενων έργων ή άλλα ζητήματα της Καρύστου. Νομίζω ότι δεν το έκανε. Ομως οι δημοτικοί υπάλληλοι που συνεργάστηκαν μαζί του ασφαλώς θα είχαν πολλά να προσφέρουν σήμερα στην υπηρεσία αν βέβαια αξιοποιούνταν κατάλληλα.
Το μικρό αυτό αφιέρωμα στον τ. Δήμαρχο Καρύστου Σπύρο Πλατυμέση απλά σημειώνει την αγάπη και την εκτίμησή μου προς αυτόν, έτσι για να μην ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση πάντα χρειάζεται ανθρώπους με ήθος, παιδεία, ποιότητα και πολιτισμό που να μπορούν όχι απλά να μαζεύουν τα σκουπίδια και να ανοίγουν αγροτικούς δρόμους αλλά να συνεργάζονται και να συγκλίνουν, να αφουγκράζονται τις ανάγκες, να χαράζουν αναπτυξιακούς στόχους και κυρίως να σέβονται τους θεσμούς και τη συλλογικότητα !!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"