Ο Φιλελληνισμός το 1821 - ο φιλελληνισμός σήμερα

Πριν από εκατόν ενενήντα χρόνια εκδηλώθηκε το πρώτο ρεύμα του φιλελληνισμού σαν μια μαζική κίνηση συμπαράστασης των ευρωπαίων πολιτών προς τον ελληνικό λαό που έδινε τον υπέρτατο αγώνα για την ανεξαρτησία του από τον τουρκικό ζυγό με γνωστότερους εκπροσώπους τους Λόρδο Βύρωνα, Τζώρτζ Κάννινγκ, Στάνλευ Κάσσον, Τζόρτζ Φίνλευ και Φρανκ Χέιστινγκς στην Αγγλία,  Βίκτωρα Ουγκώ, Ευγένιο Ντελακρουά, Κάρολο Φαβιέρο, Λουίζα Ριανκούρ, Ροζέ Μιλλιέξ, Φρανσουά Πουκεβίλ, Λουί Ντυπρέ, Λουί Σαμπέλ, Ιλαίρ Τουρέ στη Γαλλία, τον Λουδοβίκο Α΄ βασιλιά της Βαυαρίας, τον Αλεξάντρ Πούσκιν στη Ρωσία και εκατοντάδες άλλους ανώνυμους και επώνυμους σε όλη την Ευρώπη. Το κίνημα αυτό θέριεψε τότε μέσα σε μια Ευρώπη που ζούσε τον Ρομαντισμό σε όλο του το μεγαλείο και οι ηθικές αξίες αλλά και η λατρεία προς την ελληνική αρχαιότητα ήταν ζητήματα πρώτου ενδιαφέροντος για κάθε πνευματικό και σκεπτόμενο άνθρωπο.
Παράλληλα πέρα από τους καλλιτέχνες αρκετοί συγκρότησαν εκστρατευτικά σώματα όπως η γαριβαλδινή λεγεώνα, η γερμανική λεγεώνα, το σώμα των Φιλανδών και αρκετές άλλες μικρότερες ομάδες αλλά και μεμονωμένοι άφησαν τις χώρες τους και ήρθαν να πολεμήσουν στην Ελλάδα όπως έγινε και στην περίπτωση του λόρδου Βύρωνα, του Μάγερ, του Κάννιγκ, του Φαβιέρου κλπ.
Οι απολυταρχικές ηγεσίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας δημιούργησαν το 1815  την διαβόητη "Ιερά Συμμαχία" στην οποία προσχώρησε και η Γαλλία, ενώ η Αγγλία αν και δεν συμμετείχε εντούτοις υποστήριζε την πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας σε αρκετά ζητήματα με κοινό στόχο όλων αυτών την επιβολή μιας σιδερένιας πειθαρχίας και υποταγής στα κελεύσματα των μοναρχών και την κατάπνιξη κάθε επανάστασης στους ευρωπαϊκούς λαούς, που μετά τον Ναπολέοντα είχαν αρχίσει να έχουν σε αρκετά μέρη αυτονομιστικές τάσεις και ζητούσαν ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Σ' αυτή την Ιερά Συμμαχία γνωστός είναι ο ρόλος του καγκελλάριου της Αυστρίας Μέττερνιχ, φανατικού ανθέλληνα. Σ' αυτή την Ιερά Συμμαχία παρουσιάστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, υπουργός εξωτερικών του Τσάρου της Ρωσίας τότε και εξέθεσε το "ελληνικόν ζήτημα" όπως λεγόταν τότε το θέμα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους. Ηταν μάλιστα τόσο επιτυχείς οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς τους απόλυτους μονάρχες της Ευρώπης ώστε παρά τον πόλεμο του Μέττερνιχ και τα σκληρά εμπόδια που έβαζε προσπαθώντας να εμφανίσει τους Ελληνες σαν μια χούφτα "επικίνδυνους ταραξίες της ευρωπαϊκής γαλήνης και τάξης" ο Καποδίστριας κατάφερε να εξασφαλίσει την ανοχή -στην αρχή- και στη συνέχεια τη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων για την ανεξαρτησία της χώρας μας. 

Η ηγεσία της Ιεράς Συμμαχίας
Χτές Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, εκατόν ενενήντα χρόνια μετά, σκεπτόμενοι και ευαίσθητοι άνθρωποι στην Ευρώπη δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό για τα δεινά που δοκιμάζει και κάποιοι συμβολικά πρόσφεραν το μισθό τους, όπως έγινε στην περίπτωση δύο Ιταλών Δημάρχων, λέγοντας ότι το "οφείλουμε στην Ελλάδα που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας".
Ολο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη της Ευρώπης, γιατί αυτή δημιούργησε τα πρώτα σημάδια πολιτισμού και εμπορικούς σταθμούς ήδη από την δεύτερη χιλιετία προ Χριστού στην Ευρώπη. Οι αποικίες των αρχαίων Ελληνικών πόλεων, όχι μόνο στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά στην νότια Ιταλία και Σικελία, στη Μασσαλία, στην Ιβηρική (Ισπανική χερσόνησο), στα παράλια της Αφρικής αλλά και προς βορρά έκαναν την Μεσόγειο μια ελληνική θάλασσα από το 1500 π.Χ, όπου άκμαζε το εμπόριο, οι ανταλλαγές, η επικοινωνία, η ελευθερία του πνεύματος και του λόγου και αργότερα η φιλοσοφία, οι επιστήμες, το θέατρο.
Το νέο φιλελληνικό κίνημα της Ευρώπης, είναι εδώ και καθημερινά διογκώνεται. Είναι στο δικό μας χέρι να το στηρίξουμε όχι μόνο σαν χώρα αλλά και σαν μεμονωμένα άτομα. Πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό; Πολύ απλά. Επικοινώντας με όσο περισσότερα άτομα μπορούμε στο Διαδίκτυο, μέσω κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με άλλους πρόσφορους τρόπους με πολίτες της Ευρώπης. Μιλάμε για το ελληνικό ζήτημα, εξηγούμε ότι η χώρα μας είναι μια περήφανη χώρα που χρειάζεται τη στήριξη όλων, όχι τη ελεημοσύνη τους. Μια χώρα, που όσο κι αν έφταιξαν οι πολιτικοί της, βρέθηκε στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής σύγκρουσης συμφερόντων και πρέπει να βγει απ΄αυτήν αλώβητη και να συνεχίσει την αιώνια πορεία της. Να πούμε ότι όλοι οι Ελληνες είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε τα φώτα του πολιτισμού αφού για μας είναι η ίδια μας η ύπαρξη  και δεν πρέπει να επιτρέψει ο πολιτισμένος κόσμος που θαυμάζει τον Παρθενώνα, το Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, να χάσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη χώρα μας και να γίνουμε προτεκτοράτο ξένων. Να πούμε ότι η χώρα μας έχει ανεκμετάλλευτο σημαντικό φυσικό πλούτο σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, νικέλιο κλπ και να δηλώσουμε αποφασμένοι να τον εκμεταλευτούμε σωστά και με καλές συνεργασίες επενδυτών. Να σχεδιάσουμε δράσεις ανάπτυξης του τουρισμού μας προς κάθε κατεύθυνση της Ευρώπης. Ακόμα πιο απλά, για όσους δεν ξέρουν πολλά αλλά θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα μας να ορθοποδίσει; Να βάζουμε στο διαδίκτυο τις ομορφιές της Ελλάδας καθημερινά, τα μνημεία μας και τα τοπία μας ζητώντας από τους ξένους να τα γνωρίσουν από κοντά. Να μην απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τη χώρα μας, να μην ανακυκλώνουμε τον ωχαδερφισμό μας, να νοιαστούμε πραγματικά γιατί είναι το σπίτι μας αυτό που προσπαθούμε να σώσουμε.
Οι Ευρωπαίοι "φιλέλληνες" του σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα διεθνή φόρα αλλά και απλοί πολίτες, άνθρωποι με καθαρή και λογική σκέψη, βλέπουν ήδη ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωτηρία της Ευρώπης. Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την άδικη μεταχείρηση της χώρας μας από την νέα "Ιερά Συμμαχία" της Μέρκελ, του Δ.Ν.Τ. και των υποστηρικτών τους, μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο καθένας από εμάς λοιπόν μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση του ελληνικού ζητήματος. Ολοι μαζί είμαστε πολλοί. Θα μας ακούσουν !!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"