Είδε ο τρελλός το μεθυσμένο και φοβήθηκε

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες για να διδάξουν στα παιδιά τους τις βλαβερές συνέπειες της μέθης έδιναν στους δούλους τους κρασί, τους μεθούσαν και μετά τους άφηναν ελεύθερους στην αγορά, μέσα στους πολίτες. Εκείνοι φυσικά "τύφλα στο μεθύσι" καθώς ήταν έκαναν και έλεγαν ένα σωρό ανοησίες και τρέλλες μέχρι που κυλιόνταν κάτω σαν τα γουρούνια. Οι μεθυσμένοι δούλοι γίνονταν ζωντανό παράδειγμα πώς καταντάει ο άνθρωπος όταν το μυαλό του νερουλιάζει από το κρασί.
Τους έβλεπαν οι νέοι και διδάσκονταν ότι το πολύ κρασί και το μεθύσι κάνει τον άνθρωπο γελοίο. 
Τους έβλεπαν και οι πολίτες και απέφευγαν την επικοινωνία μαζί τους γιατί τους θεωρούσαν άχρηστους και επιβλαβείς για την κοινωνία.
Οι Σπαρτιάτες που διδάσκονταν την εγκράτεια όχι μόνο στο ποτό αλλά γενικότερα στην ζωή τους έπρεπε να μάθουν να την εφαρμόζουν και στον λόγο τους. 
"Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" τους δίδασκαν οι δάσκαλοί τους και μάθαιναν να εκφράζουν με λίγα λόγια τις σκέψεις τους ώστε να μην γίνονται ανόητοι λέγοντας ότι τους έρθει στο κεφάλι.

Τι μου ήρθε Δευτεριάτικα και μιλάω για "πιοτά και μεθύσια" ;  Σίγουρα δεν τα έχω "κοπανήσει" γιατί ως γνωστόν δεν πίνω. Απλά, όταν ακούω ηλιθιότητες λέω ότι δεν μπορεί να είναι ΤΟΣΟ ηλίθιοι μερικοί, μάλλον το ποτό θα φταίει.
Δεν το κόβουν το ρημάδι; Αφού τους χαλάει...... και τους χαλάει πολύ !
Κι όσο πάει θα τους χαλάει και περισσότερο ! 

Σχόλια

  1. "..Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες.." είχαν όμως κι άλλα προτερήματα, υπήρχαν και οι λεγόμενοι ΟΜΟΙΟΙ που τις νύχτες βγαίναν παγανιά και λεπίδιαζαν τους Μεσσήνιους, καμιά φορά το παίζον και γενναιόδωροι, ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ζητώντας από τους Μεσσήνιους που πολέμησαν επανειλημμένα ΚΑΙ γενναία για λογαριασμό των Σπαρτιατών αν θέλανε να γίνουν ελεύθεροι πολίτες, ΕΕΕ!!! αυτοί που τολμούσαν να φανταστούν το εαυτό τους ισότιμο πολίτη τον περνούσαν κατ΄ευθείαν στην μεταθανάτια ελευθερία της αιωνιότητας!

    Σίγουρα κάτω απ΄αυτό το πνεύμα διακωμωδούσαν με την τρομάρα των Μεσσήνιων δούλων, που σουρώνονταν γιατί δεν είχαν κι άλλη επιλογή!

    Κάπως έτσι σούρωσαν με οικονομικές αλχημείες και τη διαφθορά οι μεταξύ τους ΟΜΟΙΟΙ από ΟΤΑ μέχρι και ΒΟΥΛΗ, και τώρα είναι σαν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΗΘΩΝ στην αγορά, ΟΜΩΣ περιμένουν κι αγωνιούν κι οι ίδιοι για το τίμημα ".ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." που θα καταβάλουν στους Θηβαίους του Επαμεινώνδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"