Δημοτικός Σύμβουλος γίνεσαι...δεν γεννιέσαι !

Βλέπω και εξοργίζομαι, αν και η λέξη δεν είναι δόκιμη, πόσο ανέτοιμοι πάνε στα δημοτικά συμβούλια οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης γενικά στους δήμους.
Αρκετοί απ' αυτούς χαμπάρι δεν παίρνουν τι γίνεται γύρω τους. Οι της συμπολίτευσης συνήθως υπακούουν στις αποφάσεις του δημάρχου δείχνοντας περισσότερο παραταξιακή συνείδηση παρά αυτοδιοικητική και οι της αντιπολίτευσης ενεργούν συνήθως μόνο αντιπολιτευτικά χωρίς να μπαίνουν στην ουσία. Κάμποσοι δεν πατάνε στα δημοτικά συμβούλια λες και αρκεί η εκλογή τους για να θεωρούνται σύμβουλοι.
Η αυτοδιοίκηση πού βρίσκεται σε όλα αυτά; Πουθενά.
Κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτήν.
Επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Η ίδια μιζέρια, η ίδια γκρίνια, ο ίδιος μηδενισμός των πάντων.
Σπάνια ακούς σοβαρές προτάσεις, σπάνια διακρίνεις το αληθινό ενδιαφέρον για την προαγωγή της αυτοδιοίκησης.
Σπάνια βλέπεις μυαλά που γεννούν πολιτική.
Πολύ αραιά βλέπεις διαβασμένο σύμβουλο. Θα μου πεις εδώ δήμαρχοι και πρόεδροι συμβουλίων είναι αδιάβαστοι, οι σύμβουλοι μας μάραναν;
Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα, που δείχνουν ενδιαφέρον αλλά κανείς δεν τους λέει, κανείς δεν τους καθοδηγεί. 
Ετσι απογοητεύονται, απομακρύνονται και εν τέλει η Αυτοδιοίκηση στηρίζεται πάντα στα ξύλινα πόδια κολλητών, συγγενών και "μαντρόσκυλων" της κάθε παράταξης και ευτελίζεται συνεχώς. Ετσι όχι ο Καλλικράτης (που ούτως ή άλλως μόνο Καλλι... δεν είναι) αλλά και ο Θεός να κατέβει η έρημη Αυτοδιοίκηση δεν σώζεται με τίποτα. 
Κι όμως δεν είναι δύσκολο να είσαι καλός δημοτικός σύμβουλος. Αρκεί να το θέλεις, να το πιστεύεις και να διαθέσεις από τη ζωή σου χρόνο για την σοβαρή αποστολή σου.
Ας πούμε, δεν είναι δυνατόν να χειρίζεσαι θέματα σοβαρά και να μην επισκέπτεσαι τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν είναι δυνατόν να μην ψάχνεις συναφή θέματα άλλων δήμων για να δεις τι γίνεται αλλού, δεν μπορείς να μην έχεις ιδέα πώς λειτουργεί ο Καλλικρατικός δήμος ενώ μπορείς να διαβάσεις τον Κώδικα, δεν γίνεται να ισχυρίζεσαι ότι "έχεις δουλειά" και δεν μπορείς να πηγαίνεις στα συμβούλια.
Δεν μπορείς να θέλεις την ησυχία σου όταν είσαι δημοτικός σύμβουλος. Αλλιώς κάτσε σπίτι σου μην πιάνεις και την καρέκλα.
Δεν μπορείς να καταπίνεις αμάσητα ότι σου σερβίρουν. Αλλο η παραταξιακή συνοχή και άλλο η παραταξιακή συνενοχή. Οι σύμβουλοι κρίνουν κατά συνείδηση και η συνείδηση είναι ατομική, όχι συλλογική.
Δεν μπορείς να μην έχεις e-mail, ιντερνετ, επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Αλλιώς πώς θα ενημερώνεσαι άμεσα και γρήγορα; Είναι μέρος του καθήκοντος με το οποίο σε επιφόρτισαν όσοι σε εμπιστεύθηκαν.
Δεν μπορείς να μη διαβάζεις τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να μη κρατάς ένα υποτυπώδες αρχείο.
Δεν μπορείς να μη διατυπώνεις προτάσεις για ότι πιστεύεις. Ας κάνεις λάθος, κανείς δεν γεννήθηκε να ξέρει.
Δεν μπορείς να περιμένεις να σε ενημερώνουν οι δημότες και να μην επισκέπτεσαι ποτέ έργα και δραστηριότητες του δήμου σου. Δεν έχεις μαγαζί να περιμένεις εκεί τους πελάτες. 
Γενικά δεν μπορείς να κάθεσαι σαν "Βούδας σε νιρβάνα" όταν σχεδιάζεται το μέλλον του τόπου σου.
Οι καλοί δημοτικοί σύμβουλοι βοηθάνε μια καλή δημοτική αρχή να γίνει καλύτερη και εμποδίζουν τις αυθαιρεσίες μιας ανεξέλεγκτης και κακής εξουσίας. 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"