Πολλές ευχές και μία πρόταση στα παιδιά των περιβαλλοντικών ομάδων

Με πολλή χαρά πληροφορήθηκα τη δημιουργία της περιβαλλοντικής ομάδας του Γ.Ε.Λ. Λυκείου Καρύστου.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και τους καθηγητές τους για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους. Καλή επιτυχία στους στόχους τους και καλή δύναμη στις προσπάθειές τους.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα γύρω μας είναι τόσα πολλά και η οικολογική συνείδηση δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε. Υπάρχει μπροστά μακρύς δρόμος και πολλά πρέπει να γίνουν άμεσα !!!
Στο τοπικό μας επίπεδο, η διαχείρηση των αποριμμάτων και η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να δοθούν λύσεις σοβαρές και υπεύθυνες. Αλλά και η ρίψη μπάζων σε ποτάμια, η απόρριψη βαρέων αποριμμάτων (ξύλα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ) σε διάφορους χώρους, η απόριψη υπολείπων από μπετονιέρες στις άκρες των δρόμων, η ρύπανση των ακτών από τους απρόσεκτους εκδρομείς είναι μερικές μόνο από τις πολύ κακές συνήθειες που πρέπει να συνειδητοποιηθούν από τους ίδιους τους πολίτες. 
Η νότια Καρυστία και ιδιαίτερα ολόκληρη η περιοχή Στύρων - Μαρμαρίου - Καρύστου μέχρι και το άκρο του Καφηρέα είναι προικισμένη με μια από τις σημαντικώτερες χλωρίδες στην Ελλάδα και σημαντική πανίδα επίσης. Διαθέτει προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 όπου έχει ενταχθεί μεγάλο τμήμα της Όχης. Εκεί βρίσκονται σπανιότατα είδη φυτών όπως οι παιώνιες και οι άγριες ορχιδέες που ενδημούν στην περιοχή, εκατοντάδες είδη γνωστών και σπάνιων αρωματικών βοτάνων με φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες, υπέροχα αγριολούλουδα και φυτά, αλλά και άνω των 100 ειδών σημαντικών δέντρων.  
Η πανίδα επίσης περιλαμβάνει πολύ σημαντικά είδη πουλιών σε μόνιμη οίκηση και αποδημητικά όπως κοκκινολαίμηδες, τσαλαπετεινούς, πέρδικες, κοράκια, καρακάξες, τσίχλες, κίσσες, κουρούνες, κουκουβάγιες και μπούφους, κότσυφες, αηδόνια, κιρκινέζια, ερωδιούς,πελαργούς, χελιδόνια και καλαμοκανάδες,  θαλασσοπούλια διάφορα αλλά και αρπακτικά γεράκια και αετούς σε λίγα ζεύγη. 
Σε πολλά μέρη βλέπουμε υδροβιότοπους με χαρακτηριστικές νεροχελώνες και άλλα αμφίβια ενώ στον Πλατανιστό και στα γύρω ποτάμια ζουν ακόμα κάποιες βίδρες, Λαγοί, αλεπούδες, κουνάβια, πάσης φύσεως σαύρες και αρκετά είδη φιδιών, σκατζόχοιροι, τρωκτικά και δεκάδες άλλα είδη του ζωϊκού βασιλείου συμπληρώνουν το παζλ των αγριμιών της περιοχής. Αλλά και η θάλασσα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον με το ζωικό και φυτικό της κόσμο.
Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη των Στύρων, τα Δρακόσπιτα, η Αρχάμπολη, η Φυλάγρα, τα ρωμαϊκά λατομεία καρυστίας λίθου, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα μεταγενέστερα μνημεία κατοχυρώνουν την σημαντική ταυτότητα της περιοχής στο χώρο και τον χρόνο.
Τα παλαιοντολογικά ευρήματα του Αλμυροποτάμου υποδηλώνουν την γεωλογική της μοναδικότητα. Η απολιθωμένη πανίδα των Στύρων κατατάσσεται στις σημαντικότερες του Αιγαίου. 
Τοπίο άγριο και μεγαλειώδες είναι η νότια Καρυστία. Αξίζει να την ζήσουν τα παιδιά και να τη γνωρίσουν από κοντά με επισκέψεις, εκδρομές και παρατηρήσεις πουλιών, ζώων και φυτών. 
Μια περιοχή που πρέπει να προστατευθεί από την άναρχη εξάπλωση των ανεμογεννητριών που θα πρέπει να μπαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη και με αυστηρούς κανόνες ώστε το φυσικό τοπίο να μην αλλοιωθεί.
Πρότασή μου για τα παιδιά των περιβαλλοντικών ομάδων ΓΕΛ Καρύστου και Γυμνασίου Καρύστου και κάθε άλλη περιβαλλοντική ομάδα παιδιών της περιοχής μας και φυσικά προς τους καθηγητές τους είναι μία και μόνη "Γνωρίστε την Νότια Καρυστία". Φωτογραφείστε την, ζωγραφείστε την,  γράψτε γι΄αυτή και τις ομορφιές της, αναδείξτε την. Εχει κρυμμένα θαύματα παντού.
Γίνετε εσείς η ασπίδα και η προστασία της. Εσείς έχετε το προνόμιο της απόλυτης αθωότητας μπροστά στην οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να αρνηθούν τίποτα. Εχετε τα κατάλληλα όπλα, τα μάτια σας, τα χέρια σας, το μυαλό σας, την καθαρή σας καρδιά !
Μιλείστε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη φωτογραφία στην περιοχή, με τους καλλιτέχνες ζωγράφους και άλλους που ζουν εδώ, τους ανθρώπους που καλλιεργούν τον πολιτισμό, κάθε άνθρωπο σκεπτόμενο και ξεκινήστε έναν διάλογο για τις ομορφιές της Καρυστίας. 
Προσωπικά, έχοντας το χόμπυ της φωτογραφίας και της παρατήρησης, συγκέντρωσα τα τελευταία δέκα χρόνια από τον πρώην δήμο Στυρέων αλλά και την ευρύτερη περιοχή Καρύστου αρκετό φωτογραφικό υλικό. Αν σας χρειαστεί είναι στη διάθεσή σας για τα πρώτα ερεθίσματα στην αναζήτησή σας. Φωτογραφίες μου από τοπία, χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας θα μπαίνουν τακτικά στο ιστολόγιό μου και μπορείτε να τις παίρνετε  ελεύθερα.
Ξεκινώντας από σήμερα ας γνωρίσουμε κάποια πολύ όμορφα είδη της περιοχής μας.
Αγριόκρινα 

Μπεκάτσα

Πεταλούδα

Νεροχελώνα

Μέρος της φωτογραφικής αυτής συλλογής παρουσιάστηκε σε έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας που οργανώσαμε στον Δήμο Στυρέων το 2004.
Ελπίζω να φανούν χρήσιμες αυτές οι όμορφες εικόνες του τόπου μας που θα μπαίνουν τακτικά εδώ και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας οικολογικής συνείδησης που όλοι μας πρέπει να έχουμε.
Καλή επιτυχία στους στόχους σας !!!

Με αγάπη

Σοφία Μούτσου
τ. Δήμαρχος Στυρέων 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"