Αλήθειες που πονάνε αναδεικνύει ο Ηλίας Ευφροσύνης



Ο γνωστός επιχειρηματίας των Νέων Στύρων και επίσης πολύ γνωστός ως ένας από τους πλέον καταρτισμένους αυτοδιοικητικά δημότες ο Ηλίας Ευφροσύνης, πρώην δημοτικός σύμβουλος, τακτικός μέλος της προηγούμενης Λιμενικής Επιτροπής Νέων Στύρων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2010 με τον συνδυασμό του Λευτέρη Ραβιόλου, έγραψε πριν λίγες μέρες : "κατά πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ο Δήμαρχος Νίκος Μανώλης, πήρε την παραίτηση του νέου Δημοτικού Συμβούλου, κυρίου Γιάννη Παγκάκη που αντικαθιστούσε τον παραιτηθέντα, κύριο  Γιάννη Νικολή για να εξυπηρετήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Αποτελεί ύβρη στους κατοίκους των Νέων Στύρων και σε αυτούς που τον ετίμησαν τον κύριο Παγκάκη. Ντροπή!!!"
Με τον τρόπο αυτό σχολίασε ο Ηλίας Ευφροσύνης την παραίτηση που, όπως λέγεται ζήτησε ο δήμαρχος Καρύστου από τον 1ο επιλαχόντα Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Παγκάκη από τα Νέα Στύρα ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νέων Στύρων, μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξής του Γιάννη Νικολή. 
Είναι σαφές ότι στην περίπτωση του Γιάννη Παγκάκη δεν υπήρχε ασυμβίβαστο και βέβαια αν ο ίδιος δεν ήθελε κανείς δεν μπορούσε να τον πιέσει να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Η όποια παραταξιακή ισορροπία ή προσωπική φιλία δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τα φλέγοντα προβλήματα της περιοχής που έχει εκλέξει και τιμήσει με την ψήφο των δημοτών έναν υποψήφιο.
Με το πρόσχημα όμως ότι ο Γιάννης Παγκάκης είναι Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ο δήμαρχος προφανώς σκέφτηκε ότι πρέπει να "ικανοποιηθεί" κι άλλο μέλος της παράταξής του και αφού πήρε την παραίτηση Παγκάκη προχώρησε στην ορκωμοσία του 2ου επιλαχόντα Χρήστου Γκότση από τον Αλμυροπόταμο, πρώην αντιδημάρχου Στυρέων. 
Δηλαδή ο δήμαρχος επέλεξε ένα σενάριο σαφώς πιο ήπιο και πιο βολικό για μια παράταξη που σπαράσσεται εδώ και πολύ καιρό από σοβαρές εσωτερικές τριβές που όλοι αντιλαμβάνονται και όπου δημοτικοί σύμβουλοι καταγόμενοι από μικρά τοπικά διαμερίσματα καλούνται να επιλύσουν προβλήματα αστικών περιοχών όπως η Κάρυστος και τα Νέα Στύρα. Μια ακόμα δυσμενής παράμετρος του άθλιου Καλλικράτη που συνένωσε τους πάντες "φύρδην - μίγδην" και τώρα "χάνει η μάνα το παιδί", κι ο κάθε δήμαρχος "τ' αυγά και τα καλάθια" ειδικά αν ο ίδιος δεν γνωρίζει σε βάθος τα αστικού τύπου προβλήματα (σχέδια πόλης, αποχετεύσεις, αναπτυξιακά σχέδια κλπ) των μεγάλων κέντρων που διοικεί και δεν πλαισιώνεται από δημοτικούς συμβούλους που να τα κατέχουν. 
Ειδικά για την περιοχή των Νέων Στύρων διαμορφώθηκε μια δυαρχία μεταξύ της αντιδημάρχου Παγώνας Τζαβάρα από τον Πολυπόταμο και του δημοτικού Συμβούλου και ανηψιού του δημάρχου Γιώργου Παλυβού με εκατέρωθεν γνωστές δυσαρέσκειες για το "κουμάντο".     
Εύστοχος και με ακρίβεια χειρουργικού νυστεριού ο Ηλίας Ευφροσύνης λέει ξεκάθαρα αυτό που πολλοί λένε πλέον και περισσότεροι καταλαβαίνουν, ακόμα κι αν δεν μιλούν. Κανείς δεν σχολίασε αρνητικά τη δήλωσή του. Ποιός θα τολμούσε άλλωστε; 
Τα Νέα Στύρα, το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Στυρέων, το τουριστικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, επί της ουσίας δεν εκπροσωπούνται από έμπειρο δημοτικό σύμβουλο στη συμπολίτευση και τα ιδιαίτερα και συγκεκριμένα προβλήματα τους δεν εξετάζονται κατά προτεραιότητα όπως θα έπρεπε να διεκδικεί καταρχήν το Τοπικό Συμβούλιο και να τα βάζει ως πιεστικά προαπαιτούμενα στη δημοτική αρχή. Ποιές πιέσεις άσκησε μέχρι σήμερα το Τοπικό Συμβούλιο;  
Πέρα όμως από αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι οι προερχόμενοι από την Δημοτική Ενότητα Στυρέων δεν μπορεί να αδιαφορούν και να μην παίρνουν κανενός είδους πρωτοβουλία ώστε επιτέλους να τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής και ειδικά των Νέων Στύρων. 
Η πρόσφατη παραίτηση του Γιάννη Νικολή δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης έθεσε με σαφήνεια τέτοια ζητήματα. 
Είναι επίσης σαφές ότι όσον αφορά τα Νέα Στύρα η διαχείρηση των προβλημάτων τους δεν είναι μέχρι σήμερα ικανοποιητική δεδομένου ότι :
1. Ακυρώθηκε το 2011 στο Συμβούλιο Επικρατείας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νέων Στύρων κάτι που θα έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή για πολλά χρόνια με άμεσες συνέπειες στο Σχέδιο Πόλης που βρίσκεται πλέον "στον αέρα", κάτι που η δημοτική αρχή αγνοούσε και δεν έλαβε καμμιά μέριμνα. 
2. Δεν δίδεται καμμιά έμφαση στην απαραίτητη τουριστική προβολή της περιοχής για την προσέλκυση επισκεπτών κάτι που γινόταν συστηματικά την δεκαετία 2000-2010 με τουριστικές εκθέσεις, περίπτερα, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, διαφήμιση, συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ ενώ είναι μια περιοχή με τουριστική δυναμικότητα 5.000 κλινών και ένα από τα δύο λιμάνια εισόδου του Δήμου. Στα Νέα Στύρα υπάρχουν 11 νομίμως λειτουργούσες ξενοδοχειακές μονάδες (ΕΟΤ), πάνω από 1000 appartements, studios, ενοικιαζόμενα σε μικρότερες μονάδες και οικογενειακές επιχειρήσεις καθώς και πολλά καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και λοιπές επιχειρήσεις πουν ζουν κυριολεκτικά από τον τουρισμό. 
3. Δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί (ούτε καν δημοπρατηθεί) η Μονάδα Compact για την άμεση ανακούφιση της περιοχής από το οξύ πρόβλημα της αποχέτευσης ενώ η εγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε από εμένα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Καρύστου για κατάθεση στην Περιφέρεια από τον Δεκέμβριο του 2010.
4. Δεν προωθείται η κατασκευή του Περιφερειακού των Νέων Στύρων μήκους 4 χιλιομέτρων (από ταβέρνα Μουριές μέχρι οικία Νίκου Τοτού και Ροιά) για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος ενώ παραδώσαμε έτοιμες και εγκεκριμένες τις  αντίστοιχες μελέτες οδοποιϊας, περιβαλλοντικές κλπ.
5. Δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που κατασκευάστηκε το 2009-2010 και αντικατέστησε το παλιό από αμιαντοσωλήνες σε Νέα Στύρα και Στύρα (μήκους 13 χιλιομέτρων) με αποτέλεσμα οι βλάβες της ύδρευσης να είναι καθημερινό φαινόμενο και η περιοχή να στερείται την ποιότητα του κύριου βασικού αγαθού που είναι το νερό.

Σήμερα, 20 μήνες μετά την δημιουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου και ακριβώς στη μέση της δημοτικής περιόδου (2011-2014) πώς αντιλαμβάνονται αλήθεια οι δημοτικοί σύμβουλοι την δημοτική αρχή και τον εαυτό τους μέσα σε αυτήν ως μοχλοί ανάπτυξης για τον τόπο; 
Είναι απλοί υποστηρικτές και χειροκροτητές ενός  δημάρχου στοχεύοντας προφανώς σε ενδεχόμενη επανεκλογή τους αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα ή είναι δυναμικοί δημοτικοί σύμβουλοι που αναλαμβάνουν ευθύνες σε όλους τους τομείς επιλύοντας ή δρομολογώντας λύσεις για τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα και τελικά προσφέρουν θετική υπηρεσία στον τόπο;
Αναμασάνε την όποια διαφωνία τους στα δημοτικά συμβούλια που γίνονται στην ερημιά του Θεού στα Καλύβια ενώπιον 5-6 δημοτών ή παίρνουν θέση κάθετη και υπεύθυνη σε δημόσιο διάλογο;  
Η δραστηριότητα ή η αδράνειά τους κρίνεται. 
Με μερικά χωματουργικά "έργα" με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένους χωματουργούς για τα οποία δαπανώνται αυθαίρετα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε καύσιμα και συντηρήσεις οχημάτων ετησίως, με την επισκευή του περίφημου αγάλματος του Μπούρου που κόστισε τον κούκο γι΄αηδόνι (3.000 ευρώ σε αλλοδαπούς), με την κατασπατάληση χρημάτων από ΑΠΕ σε διάφορα έργα και όχι στα δημοτικά διαμερίσματα που αναλογούν, με τη συγκάλυψη του δημοτικού χρέους που μόνο από οφειλές του 2011 ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ αναπτύσσεται και προβάλλεται ο τόπος; 
Οταν ο Δήμος δεν έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα την εκ του νόμου υποχρεωτική Απογραφή και τον Ισολογισμό Εναρξης για την συνένωση των Δήμων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011 και ακόμα κωλλυσιεργεί κατάφωρα πώς θα βρεθούν λύσεις;
Οταν στις οφειλές των πρώην δήμων αναφέρονται π.χ. δάνεια που ποτέ δεν έχουν ληφθεί (δάνειο πλατείας Στύρων 69.000 ευρώ) ή ως απλήρωτες κανονικά καταβληθείσες οφειλές σε σχολικές επιτροπές το 2010 (π.χ. Λειτουργικές δαπάνες σχολείων Στύρων πληρωθέντα 21.497,22 Κωδικός 8113.01) τι είδους συντονισμός υπάρχει; 
Το όραμα και οι στόχοι απουσιάζουν και αυτό είναι πασιφανές. Τα πάντα αντιμετωπίζονται όταν προκύψουν, δηλαδή αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό και γι΄αυτό χωρίς αποτέλεσμα. 
Η εγκατάσταση των ΑΠΕ, το ιδιοκτησιακό, τα σχεδιαζόμενα ιχθυοκαλλιεργητικά πάρκα (ΠΟΑΥ), τα ΣΧΟΟΑΠ, η δημοτική περιουσία εκ κληροδοτημάτων της Καρύστου που ουδείς γνωρίζει, οι αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων της Επέκτασης Σχεδίου (υπερκειμένων) στην Κάρυστο, το Σχέδιο Πόλης Νέων Στύρων, το Σχέδιο Πόλης Αλμυροποτάμου, οι ζώνες προστασίας περιβάλλοντος, η ανάπτυξη οικισμών και πολλά άλλα δεν μπαίνουν ποτέ επί τάπητος, κι αν μπει κάποιο απ' αυτά με την πίεση των γεγονότων βγάζει το δημοτικό συμβούλιο ένα "ψήφισμα" και νομίζουν ότι έτσι λύνουν το πρόβλημα.  
Τελικά αποδείχτηκε ότι η προσπάθεια αποδόμησης κάθε καλού έργου που πραγματοποιήθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές που ήταν ο πρωταρχικός στόχος της δημοτικής αρχής όχι  μόνο ήταν  μια λάθος επιλογή αλλά στην περίπτωση των μεγάλων προβλημάτων π.χ. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νέων Στύρων κατέληξε ολέθρια και σε άλλα μικρότερα προβλήματα δημιουργεί φαύλους κύκλους. 
Οι δικαιολογίες του τύπου "οι άλλοι φταίνε" είναι αρεστές πλέον μόνο στους σε ένα στενό ολιγομελή κύκλο, στους "κολλητούς" που εξαρτούν άμεσα την πολιτική ή την οικονομική τους επιβίωση από συγκεκριμένα άτομα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι πλέον σε όλες τις δημοτικές ενότητες που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Το μοντέλο διοίκησης μιας παλιάς κοινότητας δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να στηρίξει και να αναπτύξει έναν μεγάλο Καλλικρατικό δήμο που αρχίζει από τον Αλμυροπόταμο και φτάνει στην Αμυγδαλιά στον Καφηρέα και οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης πρέπει να δουν καθαρά πλέον την κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν.  



      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"