Σχόλια περί αποριμμάτων

Ορισμένα πράγματα ομολογώ αδυνατώ να τα κατανοήσω. Ισως φταίει το γεγονός ότι είμαι πολύ λιγότερο καταρτισμένη από άλλους στην αυτοδιοίκηση ή ίσως πολύ λιγότερο ευφυής. Είπαμε να παραιτηθούμε από τον Σύνδεσμο για να διευκολύνουμε τις εξελίξεις ώστε τα νέα Δημοτικά Συμβούλια Κύμης - Αλιβερίου και Καρύστου να ορίσουν νέους εκπροσώπους εν ενεργεία αιρετούς που να παρακολουθούν από κοντά τα φλέγοντα ζητήματα διαχείρησης των αποριμμάτων. Αυτό και κάναμε. Η πρωτοβουλία γι' αυτό ανήκει στον αντιπρόεδρο του συνδέσμου πρώην δήμαρχο Αυλώνος κ. Κατσούλη. Δεν με ενδιαφέρει να διεκδικήσω πατρότητες και πρωτιές. Προσωπικά όταν έλαβα το σχετικό mail θεώρησα ρεαλιστικούς τους λόγους και ρώτησα μάλιστα το σκεπτικό. Το βρήκα απολύτως λογικό αφού δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες για την έκδοση του Π.Δ. για την δημιουργία εναίου φορέα στην Περιφέρεια και απ' ότι φαίνεται δεν είναι σαφές πότε θα συσταθεί. Δεν δίστασα λοιπόν καθόλου να υποβάλλω κι εγώ την παραίτησή μου γιατί η λειτουργία του Συνδέσμου είναι δυσχερής υπό τις παρούσες συνθήκες και αυτό το ξέρω εγώ καλύτερα από τον καθένα. Επικοινώνησα λοιπόν με όλα τα παλαιά μέλη και τους περισσότερους αναπληρωτές προκειμένου να τους προτρέψω να κάνουν το ίδιο. Ολοι  απεδέχθησαν να διευκολύνουμε με τον τρόπο αυτό τις διαδικασίες.
Σ' αυτή τη φάση βρισκόμαστε και προσωπικά δεν με αφορά ούτε ποιός θα εκλεγεί Πρόεδρος ούτε πού θα είναι η έδρα, ούτε πόσο θα διαρκέσει ο Σύνδεσμος. Δεν έχω καμμιά αρμοδιότητα να υποδείξω το παραμικρό και καμμιά διάθεση να το πράξω. Η δική μου υποχρέωση λήγει με την υποβολή των απολογιστικών στοιχείων του Συνδέσμου όταν κληθώ αρμοδίως να το πράξω. Η Πολιτεία είναι εκείνη που οφείλει επιτέλους να εκδόσει το Π.Δ. για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα και να προχωρήσει στα απαραίτητα διαδικαστικά θέματα.
Είναι αυτονόητο ότι θα ήθελα να μπορούσαμε εμείς σαν Δ.Σ. του Συνδέσμου να είχαμε χωροθετήσει ΧΥΤΥ και να είχαμε προχωρήσει στα έργα. Θα ήταν τιμή για μένα να συμβάλω σ' ένα τόσο χρήσιμο έργο για τον τόπο μας. Είναι λογικό νομίζω να με ενδιαφέρει και σαν απλό πολίτη αλλά και σαν άνθρωπο που ανάλωσε πολύ χρόνο από τη ζωή του γι΄αυτό να δει να επιλύεται επιτέλους αυτό το μείζον πρόβλημα της νότιας Εύβοιας.
Αυτό δεν κατέστη δυνατόν για πολλούς και διάφορους λόγους με κυριώτερο την έλλειψη ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής του χώρου που είναι πάντα το μείζον πρόβλημα στα έργα αυτά, όπως βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα. Το πώς διαμορφώνεται σε κάθε τόπο η κοινωνική συναίνεση ή η κοινωνική αντίδραση το γνωρίζουμε όλοι. Οσα έγραψα στην επιστολή παραίτησής μου τα έγραψα μετά λόγου γνώσεως. Το σύνδρομο N.I.M.B.E. (never in my backyard ever = ποτέ στη δική μου αυλή) είναι η πλέον συνηθισμένη αιτίας της κοινωνικής αναταραχής που προκαλείται μόλις υποδειχθεί ένας χώρος υγειονομικής ταφής αποριμμάτων.
Εγώ αυτά μπόρεσα αυτά έκανα και μάλιστα με όλη μου την καρδιά προσπαθώντας την καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Οποιοι αναλάβουν μακάρι να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα. Μακάρι αύριο το πρωί να δρομολογηθεί ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός ή τέλος πάντων μια λύση σοβαρή που να μην καταδικάζει τους δήμους Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου να δαπανούν τεράστια ποσά για μετακινήσεις των αποριμμάτων σε μακρινές αποστάσεις κάτι το οποίο θα μεταφερθεί υποχρεωτικά σαν αυξημένα δημοτικά τέλη στους δημότες. Αν η λύση βρεθεί μέσα από συνεργασία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ακόμα καλύτερα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα εξεταστούν από τους ειδικούς.
Αλλά όσο και να φιλοσοφούμε εμείς η επίσημη πολιτεία δεν έχει καν εθνική πολιτική για τα στερεά απόβλητα, την ανακύκλωση, τα μπάζα κλπ. Μακρύς ο δρόμος λοιπόν για την Ελλάδα στα πιο απλά πράγματα και είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί πρώτης γραμμής αρνούνται να "κάψουν" το πολιτικό τους μέλλον νομοθετώντας για τα απορίμματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ντοπιολαλιά της Κύμης και της Καρύστου

O Θούριος του Ρήγα Φεραίου

"Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή"